Cea mai mare fântână din România este la Constanța, în paragină
Cândva o oază de răcoare, astăzi groapă de gunoi. Aceasta este povestea Fântânii Dragonului. Cândva cea mai mare fântână arteziană din țară, edificiul zace acum în uitare. Este nefuncțională de zeci de ani, dar ar putea fi una dintre atracțiile orașului. Constănțenii își amintesc cu drag de unul dintre cele mai iubite locuri ale tinereții lor.
Oamenii își amintesc cu nostalgie de vremea când fântâna funcționa. Pentru mulți tineri era un punct de întâlnire și o plăcere să privească spectacolul oferit de jocurile de apă. Locuitorii zonei sunt de părere că această fântână trebuie reabilitată și repusă în funcțiune. Însă, zic ei, este mereu uitată de autorități.
Fântâna are peste 40 de metri lungime și aproape 20 de metri lățime și au fost folosite peste 10.000 de blocuri imense de piatră la construirea ei. Edificiul conține elemente din mitologia chineză. Din cupa centrală, ce se sprijină pe spatele unor dragoni, apa se revărsa în patru bazine dispuse în cascadă. Trecerea apei dintr-un bazin în altul se făcea prin gura unor dragoni.
Construită în anii 50, Fântâna Dragonului a fost cea mai mare fântână arteziană din țară. Astăzi a ajuns o ruină înconjurată de mizerie. Acum este desenată cu grafitti, plină de buruieni, cioburi şi gunoaie, iar într-unul dintre cele patru bazine au fost montate câteva leagăne pentru copii. Nici situația locului de joacă nu este una fericită. Deși este reabilitat de curând, tronează gunoaiele.
Fântâna Dragonului este nefuncţională de zeci de ani şi se află într-o stare avansată de degradare. Constănţenii spun că putea fi o atracţie turistică dacă autorităţile o vor include într-un plan de reabilitare. Până atunci râmâne să zacă printre gunoaie, buruieni și mizerie.