Bărbat amendat după ce a sunat la 112 să-și reclame vecinii ce nu purtau măști de protecție
Un bărbat din Timișoara a primit amenda maximă de 1.000 de lei pentru folosirea abuzivă a serviciului de urgență 112. Bărbatul și-ar fi reclamat vecinii care stăteau într-un grup mare de persoane, fără a purta masca de protecție. Cazul a ajuns în instanță.
Bărbatul a fost amendat după ce a sunat la 112 pentru a reclama că în curtea comună a locuinţei imobilului „peste 20 de persoane nu respectă regulile de distanţare sociala, fără să poarte mască de protecţie, obligatorie la acea data”. Timişoreanul a arătat că persoanele respective se certau, în grup fiind şi șapte-opt copii minori.
Inspectoratul de Poliție Județean a arătat în instanță că bărbatul a fost amendat pentru că a sesizat prin 112 că în curtea comună a imobilului în care locuieşte „are loc o petrecere la care participă minimum 50 de persoane, fără să poarte mască de protecţie”, dar când polițiștii au ajuns la fața locului, au constatat reunirea a 10 persoane pentru o şedinţă a locatarilor. „Persoanele respectau măsurile de distanţare împotriva infectării cu SARS-CoV-2”, a mai arătat Poliţia în proces.
Pe de altă parte, bărbatul a afirmat în instanță că a sunat la 112 pentru că-i era teamă să nu se îmbolnăvească, având deja o sănătate precară după ce a suferit un accident vascular, de asemenea, bărbatul suferă de diabet zaharat de tip 2, tensiune arterială si nişte sechele în urma accidentului vascular cerebral.
Judecătoria Timișoara a anulat amenda ce i-a fost aplicată bărbatului. Aceștia au motivat că bărbatul a fost amendat pentru „apelare abuzivă” a serviciului de urgență 112, însă, conform legii aceasta se definește ca fiind „apelarea repetată, cu rea intenţie, fără ca apelantul să justifice o stare care necesită acţiunea agenţiilor specializate de intervenţie”.
„Pentru a constitui contravenţie, este necesară apelarea abuzivă, adică apelarea repetată şi cu rea intenţie a numărului 112, fără ca apelantul să justifice o stare care să necesite acţiunea agenţiilor specializate de intervenţie sau apelarea pentru a aduce injurii operatorilor. (…) Din cuprinsul declaraţiei martorei M.D. reiese că petentul a apelat numărul 112 o singură dată, iar nu în repetate rânduri. De asemenea, petentul nu a acţionat cu rea-credinţă, ci ca urmare a resimţirii unei temeri, în contextul pandemiei de SARS-COV-2, prin prezenţa unui număr ridicat de persoane în curtea comună a imobilului în care locuieşte, care nu purtau mască de protecţie şi nu respectau distanţa de siguranţă”, se arată în sentinţa Judecătoriei Timişoara prin care amenda a fost anulată.
Sentinţa nu este definitivă.