CARANTINĂ PARŢIALĂ ÎN ROMÂNIA
Preşedintele a anunţat noi măsuri stricte: şcoală online, circulaţia pe timp de noapte - restricţionată!
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, la şedinţa de Guvern, că sunt necesare măsuri mai ferme pentru a controla extinderea pandemiei, că sunt necesare măsuri în plan naţional - şcolile să treacă în online toate, angajaţii la telemuncă, magazinele închise la ora 9, iar circulaţia pe timp de noapte să fie restricţionată.
”Domnule premier, onoraţi membri ai Guvernului, mulţumesc pentru invitaţie, mă bucur să vă revăd pe toţi aici, însă această bucurie e umbrită de evoluţia pandemiei de la noi şi cred că suntem, pe bună dreptate, cu toţii îngrijoraţi. Am avut astăzi aproape 10.000 de cazuri noi de persoane care s-au îmbolnăvit, am avut mulţi, prea mulţi care au decedat. Trebuie să fim foarte realişti – sunt necesare măsuri mai ferme pentru a controla extinderea pandemiei. Măsurile luate până acum nu mai sunt suficiente. Sunt necesare măsuri în plan national precum şcolile să treacă toate în online. Angajaţii şi din public şi din privat să treacă la telemuncă peste tot unde este posibil. Magazinele trebuie să fie închise seara cel târziu la ora 21.00. Circulaţia pe timpul nopţii trebuie restricţionată. Petrecerile, şi cele publice şi cele private, trebuie interzise. Târgurile şi pieţele trebuie închise. Portul măştii trebuie să devină obligatoriu peste tot în ţară, în toate locurile publice şi la toate locurile de muncă, indifferent dacă vorbim de locuri din interior, cum e aici în sala Guvernului sau în exterior. Portul măştii trebuie să fie generalizat şi obligatoriu, iar firmele trebuie obligatoriu să îşi decaleze programul de funcţionare astfel încât transportul public să funcţioneze cu o încărcare mult mai mica, permiţând distanţarea între persoane”, a declarat preşedintele,.
În şedinţa de Guvern ar urma să fie discutate ultimele propuneri al Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă pentru limitarea pandemiei de coronavirus.
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat joi 9.714 cazuri noi de persoane infectate cu noul coronavirus. De asemenea, au fost înregistrate 121 de decese şi 1.014 pacienţi internaţi la ATI.
UPDATE. Premierul Ludovic Orban a declarat, la Digi 24, că toate măsurile anunţate joi seară vor fi valabile începând de luni, arătând că acestea au fost luate pe baza evaluărilor făcute de specialişti.
"A crescut ferocitatea, virulenţa în transmiterea virusului, riscul de infectare este crescut şi trebuie să ţinem cont şi de acest aspect în măsurile pe care le luăm. Vă spun sincer: mă doare inima, eu ţin la libertate. Pe de altă parte, când pui în balanţă viaţa omului cu nişte restricţii care nu afectează economia în ansamblul său, afectează unele domenii, normal că e mai importantă sănătatea oamenilor. (...) Suntem efectiv obligaţi să luăm aceste măsuri pentru că altfel riscăm să crească foarte mult numărul infectărilor şi orice persoană care este infectată este o persoană care este supusă unui risc. Sunt estimări pesimiste şi estimări optimiste, este cert că, la cum evoluează răspândirea virusului, este absolut necesară
luarea acestor măsuri", a explicat Orban.
El a făcut referire la unele restricţii, arătând că au fost studiate şi modelele adoptate de alte ţări.
"Pe de o parte sunt măsuri de protecţie, cum e obligativitatea portului măştii (...), este o măsură pe care nu am instituit-o numai noi, noi am încercat să o instituim gradual, se pare că nu e suficient”, a declarat Orban.
În ceea ce priveşte programele de lucru, acesta a precizat că prefectul şi ITM vor discuta cu angajatorii pentru a face un "plan de etapizare” privind începerea activităţii salariaţilor.
În privinţa şcolilor, primul ministru a precizat că trecerea la scenariul online este legată de două motive: siguranţa copiilor şi faptul că persoanele tinere sunt asimptomatice, dar transmit mai departe virusul.
"Practic noi trebuie să acţionăm asupra a două categorii: persoanele de contact care pot fi identificate în anchetele epidemiologice şi pot fi izolate, pe de altă parte există persoane într-un număr destul de mare care sunt asimptomatici, care nici măcar nu cer diagnosticarea. Sunt mulţi, un procent semnificativ de persoane care sunt asimptomatice, ca să reduci transmiterea virusului de către asimptomatici trebuie să iei astfel de măsuri. (...) Sunt necesare astfel de măsuri suplimentare”, a explicat primul ministru.
Premierul a explicat şi care au fost motivele care au stat la baza restricţionării circulaţiei pe timp de noapte, arătând că sunt multe zone în care se fac petreceri sau adunări de persoane. El a precizat că măsura a fost aplicată şi în alte ţări şi a dat unele rezultate.
"Ce nu înţeleg foarte mulţi tineri, că asta e o chestiune de responsabilitate: un tânăr este mai puţin în pericol dacă se infectează, în schimb duce boala acasă şi poate să ducă boala celor pe care îi iubeşte”, a subliniat Orban.
"E un fel de carantină, sunt restricţii de circulaţie pe timpul nopţii”, a spus Orban, menţionând că farmaciile, benzinăriile vor rămâne deschise.
El a arătat că pe timp de noapte restricţiile vor începe "probabil la ora 22-23” şi vor fi ridicate la orele 5 sau 6 dimineaţa şi vor fi valabile în toată ţara, cei care nu respectă restricţia urmând a fi amendaţi. Orban a arătat că "va fi o declaraţie, probabil, pe proprie răspundere” pentru circulaţia pe timp de noapte şi că este posibil ca aceasta să fie valabilă şi online.
"Încercăm să vedem cum o să reglementăm, astfel încât să nu fie neapărat pe hârtie”, a precizat şeful Gvernului.
Ludovic Orban a arătat că România este pe locul 17 dintre ţările UE ca nivel de infectare.