55 de elevi de liceu din Constanța au participat la al doilea workshop Innovation Camp din proiectul educațional Re-Value
Pe 17 ianuarie 2025 s-a desfășurat etapa finală a celui de-al doilea workshop de tip Innovation Camp pentru elevii de liceu, ca parte a proiectului european Re-Value (Re-Valuing Urban Quality & Climate Neutrality in European Waterfront Cities).
„Pentru echipa noastră, cei implicați zi de zi în implementarea proiectului Re-Value, dar și a altor proiecte de același tip, această activitate desfășurată azi a fost cu adevărat inspirațională. Am descoperit printre propunerile venite din partea tinerilor elevi de liceu din Constanța adevărate soluții, realiste și fezabile, despre cum ar trebui reinterpretat și cât mai corect valorizat potențialul pe care îl are centrul istoric al orașului nostru. De asemenea, am apreciat cu toții entuziamul, precum și maniera originală și inovativă cu care elevii și-au prezentat ideile. Pe mine personal ziua de astăzi m-a încarcat cu multă energie pozitivă și cu speranță”, a declarat Adrian Crăciun, ADI Zona Metropolitană Constanța.
Proiectul este finanțat prin programul Horizon Europe Research and Innovation Programme al Uniunii Europene și se derulează în perioada 2023-2026, în 9 țări, implicând Norwegian University of Science and Technology (NTNU), JA Europe și parteneri din rândul autorităților locale și birourilor naționale Junior Achievement.
„Sunt extrem de bucuros și mândru că această competiție oferă șansa tinerilor constănțeni să își demonstreze capacitatea extraordinară de a propune soluții creative și sustenabile pentru dezvoltarea orașului nostru. Prin astfel de proiecte elevii au oportunitatea de a-și dezvolta abilități esențiale – cum ar fi gândirea creativă, lucrul în echipă și orientarea către soluții concrete. Vom susține în continuare astfel de inițiative educaționale și de inovare, care contribuie la transformarea orașului nostru într-un oraș european modern, sustenabil și plin de viață. Mulțumim tuturor celor implicați!”, a declarat Costin Răsăuțeanu, viceprimarul municipiului Constanța.
În România, workshop-urile sunt organizate de către echipa JA România, în parteneriat cu Primăria Municipiului Constanța și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Constanța.
Workshop-ul Innovation Camp s-a desfășurat în mai multe etape în perioada noiembrie 2024 – ianuarie 2025:
1. Sesiunea introductivă care a oferit elevilor contextul și detaliile despre tema abordată, precum și informații despre desfășurarea workshop-ului.
2. Sesiunea de lucru în echipă, pe parcursul căreia elevii au lucrat autonom la ideile lor.
3. Sesiunile de mentorat asigurate de JA România.
4. Sesiunea de prezentare a proiectelor liceenilor.
În cadrul Innovation Camp, participanții au avut ca temă de lucru găsirea de soluții creative pentru a îmbunătăți estetic și funcțional zona peninsulară a municipiului Constanța, utilizând intervenții și resurse minime.
Activitățile au urmărit dezvoltarea abilităților tinerilor (comunicare, lucru în echipă, creativitate), stimulând gândirea orientată spre business și găsirea de soluţii concrete, fezabile, cu un impact pozitiv asupra comunității și a mediului înconjurător.
Echipele au prezentat planurile lor de proiect în fața unui juriu format din reprezentanți ai partenerilor proiectului, care au evaluat soluțiile și au selectat propunerile care au un potențial de dezvoltare și sustenabilitate.
Locul I, Echipa „Fluturașii”- crearea de spații ecologice care contribuie la biodiversitate și la bunăstarea urbană. Folosind materiale reciclate, cum ar fi sticlele PET, echipa propune construirea de refugii pentru insecte, cuști pentru păsări și adăposturi pentru animale, precum și zone de relaxare. Acestea sprijină viața sălbatică și oferă soluții practice și sustenabile pentru îmbunătățirea mediului urban.
Locul II, Echipa „Familia Turiștilor” – instalarea de stâlpi de iluminat stradal alimentați cu energie solară, care vor contribui la reducerea costurilor pe termen lung și la protejarea mediului. De asemenea, se preconizează iluminarea artistică a clădirilor emblematice din zonă cu spoturi LED, pentru a evidenția patrimoniul arhitectural și a transforma zona într-un loc vibrant.
Locul III, Echipa „M5 Competition”- amplasarea de toalete publice inteligente, care vor contribui la îmbunătățirea infrastructurii turistice din zona peninsulară. Este o soluție ecologică, cu panouri solare, care se îmbină armonios în peisajul urban.
„A fost o experiență interesantă care m-a făcut să mă gândesc cum să am grijă de orașul în care trăiesc, astfel încât acesta să devină un loc mai bun din punct de vedere sustenabil. Competiția de idei la care am participat mi s-a părut foarte inspirațională”, a spus o elevă de la Liceul Energetic din Constanța.
„Am apreciat această activitate pentru că am fost uniți și am putut să fim deschiși în fața oamenilor atunci când ne-am prezentat ideile nostre de îmbunătățire a zonei peninsulare. Lucrul în echipă pentru a construi ideea noastră mi-a plăcut cel mai mult, la fel si provocarea de a prezenta soluția noastră în fața juriului”, a spus o altă elevă de la Colegiul Comercial „Carol I” din Constanța.