dobroge.tv

Live

Peste 20 de cazuri de bullying înregistrate în unitățile de învățământ din Constanța

Peste 20 de cazuri de bullying înregistrate în unitățile de învățământ din Constanța
22 octombrie 2024
Redactia DTV
Publicitate

Astăzi, 22 octombrie 2024, în Sala Ovală a Instituției Prefectului – Județul Constanța, a avut loc ședința echipei interinstituționale pentru monitorizarea implementării măsurilor prevăzute în Planul Teritorial Cadru de Acțiune pentru siguranța școlară și a aplicării procedurii privind managementul cazurilor de violență de la nivelul județului Constanța (P.T.C.A.). Ordinea de zi a cuprins stadiul îndeplinirii măsurilor din P.T.C.A. la nivelul județului Constanța, în luna septembrie, respectiv a modului în care au fost asigurate protecția unităților de învățământ și implementarea programelor sau proiectelor de prevenirea violenței în mediul școlar, astfel:

1. Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa

Incidente raportate în unități de învățământ:

Cazuri de violență înregistrate: 1 caz de violență în învățământul preșcolar; 17 cazuri de violență în învățământul primar; 17 cazuri de violență în învățământul gimnazial; 2 cazuri de violență în învățământul liceal.

Cazuri de bullying înregistrate: 17 cazuri în învățământul primar; 15 cazuri în învățământul gimnazial; 5 cazuri în învățământul liceal.

Pe parcursul anului școlar 2024-2025 se va implementa Proiectul Județean SAVE: se vor forma 100 de ambasadori SAVE responsabili de promovarea în școli a unui stil de viață sănătos, fără consum de substanțe psihoactive.

2. Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa

S-au derulat: 364 acțiuni de menținere a ordinii și liniștii publice pentru asigurarea fluenței elevilor în interiorul și în zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar; 69 Planuri Locale Cadru de Acțiune pentru siguranța școlară la nivelul fiecărei poliții municipale/ orășenești/ post de poliție comunal, fiind apoi transmise fiecărei unități de învățământ; 302 verificări ale mijloacelor de semnalizare rutiere aflate în apropierea tuturor unităților de învățământ; 66 acțiuni pe linia verificării autovehiculelor destinate efectuării transportului școlar, atât în trafic, cât și în punctele de îmbarcare/debarcare elevi.

3. Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Constanța

S-au derulat:5 activități de intervenție preventivă pe linia prevenirii violenței și a consumului de substanțe interzise în baza programului de prevenire a delincvenței juvenile și a victimizării minorilor;68 de misiuni de patrulare, supraveghere și intervenție în zona unităților de învățământ aflate în responsabilitatea I.J.J. Constanța.

Au fost aplicate 2 sancțiuni contravenționale, respectiv:1 amendă în valoare de 200 de lei, potrivit art. 3 alin.1’1) din Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun;1 amendă în valoare de 100 de lei, potrivit art. 2 pct.23) din Legea nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice.

4. Gruparea Mobilă de Jandarmi „Tomis” Constanța: Acționează cu 75 de patrule independente cu un efectiv de 150 de jandarmi;S-au derulat 3 campanii de prevenire a violenței în mediul școlar având 70 beneficiari.

5. Direcţia de Sănătate Publică Constanţa: Promovarea Activităţii Fizice „Zilnic un pas în plus pentru sănătate” (21 unităţi şcolare: 9 licee, 5 şcoli gimnaziale, 7 grădiniţe) și au beneficiat aproximativ 2.980 elevi.

6. Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța: 1 solicitare la telefonul Unic Național al Copilului – 119; 4 cazuripentru care s-au dispusmăsuri specializate pentru elevii cu comportamente agresive/ elevii victime.

7. Agenția Națională Antidrog -C.R.P.E.C.A. Constanța: S-au realizat 30 de activități având ca beneficiari 827 elevi și cadre didactice;

8. Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Constanța: S-au realizat 11 activități de prevenire cu 771 beneficiari. Activitățile desfășurate în unitățile școlare de către CR Constanța ANITP au fost derulate în cadrul proiectului educațional local “Libertatea și deciziile sunt în mâinile tale!”,inițiat de către CR Constanța A.N.I.T.P. și în sustenabilitatea campaniei naționale “Siguranța ta nu e o joacă!”.

9. Centrul Județean de Resurse si Asistență Educațională Constanța

21 proiecte de prevenire a violenței în mediul școlar preuniversitar, a traficului de persoane, precum și a consumului de droguri și de promovare a unui stil de viață sănătos; proiectul „Împreună prindem curaj”, program inițiat și finanțat de către Ministerul Educației; 18 activități având ca scop dezvoltarea abilităților socio-emoționale ale elevilor, a abilităților de gestionare asertivă a conflictelor; 10 activități de consiliere psihopedagogică, în parteneriat cu ANÎTP și asociațiile de părinți din unitățile de învățământ; 45 activități de consiliere psihopedagogică, în instituțiile de învățământ, în parteneriat cu reprezentanții Structurilor de siguranță școlară; 10 activități în cadrul Centrelor Metodice ale consilierilor școlari, având ca scop schimburi de bune practici.

10. Primăria Municipiului Constanța – Direcția Generală Poliția Locală: În domeniul ordinii publice, polițiștii locali au întreprins acțiuni pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale, a delicvenței juvenile și a victimizării minorilor;

Au fost înregistrate 2 sesizări scrise referitoare la absenteismul școlar și asigurarea măsurilor de ordine publică și a fost constatată o infracțiune în flagrant.

„Am participat astăzi la ședința echipei interinstituționale pentru monitorizarea implementării măsurilor prevăzute în Planul Teritorial Cadru de Acțiune pentru siguranța școlară. Sunt părinte și știu cât de mult contează siguranța copiilor noștri și mă bucură faptul că instituțiile responsabile se implică activ, că avem acțiuni, proiecte și că se fac verificări constante la unitățile de învățământ. De la forțele de ordine până la autorități locale și județene, elevi, părinți și ONG-uri, suntem responsabili de viitorul lor. La Instituția Prefectului, cu toții vor găsi întotdeauna sprijin în orice activitate menită să ajute la dezvoltarea și siguranța elevilor constănțeni.”, a declarat Adrian-Teodor Picoiu, prefectul județului Constanța.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233