dobroge.tv

Live

Manifest-Apel adresat reprezentanților militarilor români și ai militarilor armatelor NATO, staționați în România la baza militară Mihail Kogălniceanu, conducerii MapN și reprezentanților ambasadei SUA din România

Manifest-Apel adresat reprezentanților militarilor români și ai militarilor armatelor NATO, staționați în România la baza militară Mihail Kogălniceanu, conducerii MapN și reprezentanților ambasadei SUA din România
15 octombrie 2024
Redactia DTV
Publicitate

La inițiativa LADPM Constanța, Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere (ANCMRR) Constanța și Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) Constanța, a fost emis un manifest-apel. Acest demers face parte din demersurile privind inițiativa comună prezentată și transmisă anterior mai multor structuri asociative din Constanța, privind o vizită oficială la Baza Militară NATO de la Mihail Kogălniceanu, Constanța.

Delegația așteaptă un răspuns oficial din partea structurilor NATO, Ministerului Apărării Naționale și Ambasadei SUA în România. Însă, până acum nu au primis nimic. În numele structurilor asociative nominalizate ca susținătoare, menționate în prezentul manifestul apel, semnat în numele tuturor de Gl. bg. (r) dr. Vasile HERMENEANU, acesta va fi transmis oficial reprezentanților rezerviștilor SNAOPSN, reprezentanților NATO, conducerii MApN, atașatului militar al ambasadei SUA din România și în format tipărit prin delegația rezerviștilor din S.A.O.P.S.N., conform disponibilității atașatului militar în perioada 15.10.- 24.10.2024, cu ocazia vizitei programate de conducerea SCMD prin corespondență scrisă.

Documentele oficiale vor fi transmise către reprezentanții Ambasadei SUA, în conformitate cu procedurile standard de comunicare stabilite cu forțele NATO staționate la baza de la Mihail Kogălniceanu.

Redăm mai jos manifestul-apel în intergralitatea sa:

„Stimați reprezentanți ai militarilor români și ai militarilor armatelor NATO, staționați în România

Corpul militarilor în rezervă și în retragere din județul Constanța, ne adresăm vouă, militari români în activitate și partenerilor noștri din Alianța Nord-Atlantică, staționați la baza militară Mihail Kogălniceanu – Constanța, România, cu un apel urgent la sprijin și solidaritate, cu speranța că veți înțelege și susține demersurile noastre pentru echitate și demnitate.

Acest manifest vine ca un apel la solidaritate și justiție într-un moment de profundă dezamăgire față de modul în care sunt tratate demersurile rezerviștilor militari pentru recunoașterea drepturilor militarilor români de către propriul stat, după o carieră militară supusă sacrificiilor și numeroaselor constrângeri, interdicții și limitărilor de drepturi civile și constituționale, compensate și legiferate inițial atât în statutul militarilor cât și în legislația privind salarizarea și pensiile acestora, în contextul în care la granița României, care este și granița NATO, este un conflict militar în desfășurare.

Militarii români nu cer privilegii, ci doar respect și echitate. Fie că suntem în activitate sau în rezervă și retragere, am jurat să apărăm necondiționat România, dar și granițele alianței NATO din care facem parte. În schimb, ne așteptăm să fim tratați cu echitate și deminitate. În primul rând trebuie lămurită o confuzie care se induce societății civile atunci când se discută despre pensiile bazate pe principiul contributivității și pensiile militare de stat. Se lasă să se înțeleagă că militarii nu ar contribui, pe timpul carierei lor, la bugetul statului, cu alte cuvinte, fie nu ar plăti taxe și impozite, fie acestea ar fi mai mici decât în cazul altor categorii profesionale. Nimic mai greșit. Veniturile pe care militarii le obțin din solde, sunt impozitate absolut identic, ca în cazul oricărui salariat din sistemul public și cu toate acestea pensiile militare sunt tratate in legislație și deciziile CCR ca fiind total „necontributive” la bugetul de stat.

Sistemul actual de pensii și modul în care statul român tratează militarii în rezervă reprezintă o formă de discriminare profundă, iar o mare parte dintre rezerviști se simt chiar persecutați de acest tratament. Impredictibilitatea legislației privind statutul militarilor, salarizarea acestora, dar și modificările arbitrare aduse legii care reglementează pensiile militare, prin numeroase ordonanțe de urgență inițiate de reprezentanții guvernelor în ultimii 7 ani, cu acordul tacit al miniștrilor de resort, ca reprezentanți ai tuturor militarilor, în activitate, în rezervă sau retragere, care NU au intervenit pentru conservarea sau negocierea eliminării unor prevederi legislative favorabile rezerviștilor militari și au creat o ruptură profundă între militarii activi și cei în rezervă. În prezent, datorită acestor modificări există mai multe formule de calcul, impozitare progresivă și plafonări diferențiate pentru pensii, stabilite pe criteriul anului în care au încetat activitatea militarii din generații diferite de rezerviști, ceea ce face ca un general în rezervă dintr-o generație anterioară să aibe o soldă de grad în plată mult mai mică decât a unui sublocotenent în activitate. Această situație, unică în cadrul armatelor NATO, este un afront adus demnității și onoarei militarilor români.

Solicităm sprijinul reprezentanților militarilor NATO pentru a schimba această realitate. În calitatea dumneavoastră de reprezentanți ai militarilor armatelor NATO staționate în România, vă cerem să aduceți în atenția conducerii alianței demersurile noastre pentru corectarea și actualizarea legislației privind salarizarea și pensiile militare, dar și eliminarea discrepanțelor privind soldele de grad, legiferate în acest an, între militarii în activitate și cei în rezervă sau retragere. Gradul militar nu are nici o legătură cu statutul militarului în activitate, în rezervă sau retragere, este un drept câștigat, iar recunoașterea și compensarea lui trebuie să fie unice. Gradul militar este un drept al titularului şi reprezintă recunoașterea în plan social a statutului de militar în activitate, în rezervă sau retragere, iar cuantumul soldei de grad reprezintă măsura acestei recunoașteri. O reformă echitabilă trebuie să includă și pensionarii militari, recunoscând contribuțiile și sacrificiile, interdicțiile și limitările de drepturi civile și constituționale, de-a lungul carierei militare.

Militarii în activitate români și cei din cadrul trupelor NATO staționate în România pot juca un rol crucial în susținerea acestor demersuri. Deși activitatea lor este guvernată de disciplina, ierarhia și îndatoririle profesionale, militarii înțeleg mai bine ca oricine sacrificiile, presiunile și dificultățile cu care se confruntă sistemul militar românesc. Vocea reprezentanților militarilor armatelor NATO, alături de a noastră, este esențială pentru a atrage atenția asupra necesității de reformă și pentru a asigura echitatea între generațiile de militari. Această unitate între militarii activi și cei în rezervă este vitală pentru succesul demersurilor rezerviștilor militari și stabilitatea în rândul moralului forțelor armate.

Un alt aspect critic pentru care solicităm sprijinul este dreptul de asociere pentru militarii români. În prezent, cadrelor militare în activitate le este interzis un drept fundamental, dreptul de a se asocia și organiza în structuri profesionale și sindicale. Acest lucru limitează capacitatea de a ne apăra interesele colective și de a participa activ la dialogul social, un dialog în care militarii sunt excluși, atât timp cât reprezentanții militarilor din guvern acceptă și avizează necondiționat toate propunerile politice, cu un caracter strict electoral sau pentru capital politic, privind eliminarea unor compensații legiferate anterior și care sunt păstrate doar pentru anumite categorii socio-profesionale. Solicităm sprijinul reprezentanților militarilor armatelor NATO pentru a ridica această problemă în discuțiile la nivelul conducerii alianței, astfel încât dreptul la asociere și organizare profesională și sindicală să fie recunoscut și în România, ca parte a drepturilor fundamentale ale militarilor în activitate.

Acest manifest nu este doar un apel la dreptate și echitate, ci și unul la unitate și solidaritate. Suntem cu toții parte din aceeași alianță și împărtășim aceleași idealuri de securitate și protejare a valorilor comune. Drepturile și demnitatea militarilor români trebuie respectate și susținute, atât de statul român prin reprezentanții politici din ministerele de resort, cât și de partenerii noștri internaționali, pentru a putea continua să apărăm valorile democratice și securitatea comună.

Alături de militarii din alianța NATO, împreună cu militarii în activitate din România, cerem o reformă justă și echitabilă, care să reflecte nu doar sacrificiile și numeroasele constrângeri, interdicții și limitări de drepturi civile și constituționale în timpul carierei militare, ci și angajamentele statului român față de NATO și Uniunea Europeană, asumate odată cu aderarea la alianța militară.

Doar prin solidaritate și susținere reciprocă putem asigura un sistem militar puternic, dar și echitabil, în care toți militarii, în activitate, în rezervă sau în retragere, să fie tratați cu demnitate și respectul cuvenit.”

Manifestul a fost semnat de reprezentanții structurilor asociative ale militarilor și polițiștilor din Constanța și Corpul rezerviștilor militari din Uniunea Sindicatelor și Asociațiilor Rezerviștilor din Sistemul Național de Apărare Ordine Publică și Securitate Națională (S.N.A.O.P.S.N.) Constanța:

  • Biroul Teritorial SNPPC Constanța;
  • Filiala 1 SCMD Constanța;
  • Filiala 2 SCMD Mangalia;
  • Filiala Județeană Constanța ANCMRR „Alexandru Ioan Cuza” din MApN;
  • ACMRR Mangalia din MApN;
  • Filiala LAPDM Constanța;
  • Filiala Județeană Constanța ANCMRR din MAI;
  • Asociația ACMRR „Roland PÂRLOGEANU” Medgidia din MApN;
  • Liga Ofițerilor din Marina Militară din Constanța;
  • Liga Maiștrilor Militari de Marină din Constanța;
  • Liga Maiștrilor Militari de Marină din Mangalia;
  • Filiala Judeșeană ARPIA „Horia Agarici” din Constanța;
  • Filiala ACMRR TIRE din Constanța;
  • Liga Militarilor Profesioniști din Constanța.

Sursă foto: arhivă

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233