dobroge.tv

Live

Câștigătorii Festivalului-Concurs Național de Interpretare a Cântecului Popular Românesc „Dan Moisescu”! Cine a plecat acasă cu marele trofeu - GALERIE FOTO/VIDEO

Câștigătorii Festivalului-Concurs Național de Interpretare a Cântecului Popular Românesc „Dan Moisescu”! Cine a plecat acasă cu marele trofeu - GALERIE FOTO/VIDEO
04 octombrie 2024
Redactia DTV
Publicitate

Scena constănțeană a fost, timp de două zile, în perioada 02 – 03 octombrie 2024, locul de întâlnire a viitoarelor și actualelor vedete ale muzicii populare românești, în cadrul tradiționalului Festival-Concurs Național de Interpretare a Cântecului Popular Românesc „Dan Moisescu”, ajuns la cea de-a XXVIII-a ediţie. Iubitorii de folclor au asistat la un spectacol unic, al tradițiilor românești, muzicii, dansului și portului popular autentic, organizat de Centrul Cultural Judeţean Constanţa „Teodor T. Burada”, cu sprijinul Consiliului Judeţean Constanţa, în sala mare a Centrului Multifuncţional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”.

Repertoriul folcloric abordat de soliștii și instrumentiștii participanți la concurs, în acompaniamentul orchestrei Ansamblului Folcloric Profesionist ,,Brâuleţul” al Centrului Cultural Judeţean Constanţa ,,Teodor T. Burada" - dirijor prof. dr. Cristian Obrejan, a fost primit cu entuziasm și aplauze de către publicul prezent la eveniment.

CÂTE-UN COLȚ DE ROMÂNIE TRADIȚIONALĂ, ADUS DE FIECARE ARTIST PARTICIPANT LA FESTIVAL

Festivalul-Concurs „Dan Moisescu” 2024 a fost o adevărată explozie de energie artistică, având un program complex și incluzând artiști talentați aflați la început de drum – atât soliști, cât și instrumentiști reprezentând toate zonele etnofolclorice ale țării, precum și interpreți consacrați din lumea muzicii și dansului tradițional românesc. De altfel, fiecare artist a adus cu sine, pe scena de la malul mării, un colț de Românie, făcând spectatorii să trăiască intens fiecare vers, pas de dans și acord muzical. Recitalurile au fost, de asemenea, antrenante, într-o varietate de stiluri muzical-coregrafice, fiind susținute de artiști îndrăgiți precum: Elena Plătică – solista Ansamblului Folcloric Profesionist „Brâulețul”, Ilie Caraș, Marian Medregoniu, Andrei Daniel Dinu, Daniel Trifu, Emilia Dorobanțu, Frații Anatol și Cezar Cazanoi.

Succesul ediției din 2024 a festivaluluis-a datorat întregii echipe a Centrului Cultural Judeţean Constanţa „Teodor T. Burada”, condusă de director general dr. Ștefania-Laura Abibula-Stroe și de asemenea, secției Cercetare, Conservare și Promovare Cultură Tradițională/ Ansamblul Folcloric Profesionist „Brâulețul”, șef secție fiind Șerban Cezar Gheorghiu, coordonatorul acestui amplu proiect cultural-artistic.

Ziua de debut a Festivalului-Concurs Național de Interpretare a Cântecului Popular Românesc „Dan Moisescu” a avut o încărcătură emoțională aparte, fiind dedicată desfășurării integrale a concursului, pe cele două secţiuni: Interpretare instrumentală (instrumente de suflat, instrumente cu coarde – reci) șiInterpretare vocală. Conform regulamentului ediției din acest an, la concurs au participat artişti amatori - solişti vocali si instrumentiști de muzică populară, calificați în urma etapei de preselecție. Pentru secţiunea Interpretare instrumentală, limita de vârstă a fost între 13 și 30 ani, iar pentru secţiunea Interpretare vocală, 16-30 de ani.

În cea de-a doua zi (și ultima) de festival, joi, 03 octombrie 2024, emoțiile au atins apogeul, în cadrul Galei Laureaților, când au fost anunțați fericiții câștigători ai ediției.

JURIUL, care a avut dificila misiune de a realiza departajarea concurenților, a fost format din specialişti în domeniu şi reprezentanţi ai instituţiilor organizatoare, preşedintele fiind o personalitate în domeniul valorificării folclorului românesc. Astfel, din comisie de jurizare au făcut parte: prof. dr. ELISE STAN – etnomuzicolog și realizator de emisiuni la Televiziunea Română (președinte), ILEANA VIERU – realizator emisiuni la Radio România – Antena Satelor și scriitor, drd. LOREDANA STRECHE – interpretă de muzică populară - voce și nai, profesor de muzică vocală tradițională românească la Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti” din București, conf. univ. dr. CIPRIAN CHIȚU – Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, dirijorul Ansamblului „Teodor T. Burada” al Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași și dirijorul orchestrei „Doina Carpaților” din cadrul Casei de Cultură a Studenților, Iași, ȘERBAN CEZAR GHEORGHIU – șeful secției Cercetare, Conservare și Promovare Cultură Tradițională/ Ansamblul Folcloric Profesionist „Brâulețul” din cadrul Centrului Cultural Judeţean Constanţa „Teodor T. Burada”.

În urma deliberărilor, comisia de jurizare a hotărât ca Trofeul Festivalului-Concurs „Dan Moisescu” 2024 să fie atribuit concurentei Alice-Olivia Ghile, participantă la secțiunea Interpretare Vocală, născută în județul Sălaj, Șimleu Silvaniei, în prezent domiciliată în județul Cluj – Florești. Aceasta a fost recompensată cu suma de 8.000 lei șiva susține un recital la următoarea ediție a evenimentului.

CÂȘTIGĂTORII FESTIVALULUI-CONCURS NAȚIONAL ,,DAN MOISESCU”

- TROFEUL FESTIVALULUI-CONCURS „DAN MOISESCU”, 2024 (8.000 lei) - Alice-Olivia Ghile, județul Sălaj;

SECȚIUNEA INTERPRETARE VOCALĂ

La secțiunea Interpretare Vocală, s-au întrecut 12 concurenți, fericiții câștigători ai premiilor fiind:

- Premiul I: Daria Costea (6.000 lei);

- Premiul II: Simina Maria Popescu (4.000 lei)

- Premiul III: Delia – Valentina Bertea (2.000 lei)

- Menţiune 1: Sorin Cheva Năstasie (1.500 lei)

- Menţiune 2: Alexandru Staicu (1.500 lei)

- Premiul special: Mădălina Avădănei (1.000 lei)

SECȚIUNEA INTERPRETARE INSTRUMENTALĂ

La secțiunea Interpretare Instrumentală,au concurat 11 tineri talentați, din rândul cărora au urcat pe podium următorii:

- Premiul I: Ilinca Alexandra Din (6.000 lei);

- Premiul II: Valeriu – Ioan Nae (4.000 lei);

- Premiul III: Andrei – Ioan Haneș (2.000 lei);

- Menţiune 1: Alexandru – Costin Cioiu (1.500 lei);

- Menţiune 2: Daria – Teodora Vasile (1.500 lei);

- Premiul special: Darius Nicolae Dobrinescu (1.000 lei).

Lista câștigătorilor poate fi accesată/ consultată și pe pagina de Facebook a Centrului Cultural Judeţean Constanţa „Teodor T. Burada”, precum și pe site-ul instituției,www.cctb.ro.

Amfitrioana evenimentului, pe parcursul celor două zile de desfășurare, a fost moderatoarea și producătoarea de televiziune, Irninis Miricioiu.

Festivalul-Concurs Național de Interpretare a Cântecului Popular Românesc „Dan Moisescu” este un eveniment cu tradiție în Dobrogea și se organizează în fiecare toamnă, pentru a omagia personalitatea lui Dan Moisescu, cântăreț polivalent de muzică populară - vocalist, violonist și dirijor.

Publicitate

Galerie Foto

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233