dobroge.tv

Live

ANAT: Voucherele de vacanță care se apropie de data expirării pot fi folosite în agențiile de turism

ANAT: Voucherele de vacanță care se apropie de data expirării pot fi folosite în agențiile de turism
03 octombrie 2024
Redactia DTV
Publicitate

Voucherele de vacanță s-au impus în ultimii 15 ani ca unul dintre cele mai apreciate și dorite beneficii de către angajați în completarea salariului și ca un instrument esențial în dezvoltarea turismului românesc. În contextul în care ne îndreptăm spre finalul anului, Agenția Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) reamintește tuturor beneficiarilor opțiunile pe care le au pentru a utiliza voucherele de vacanță, inclusiv în situația în care se apropie de data limită de valabilitate.

Agențiile de turism au pregătite oferte speciale pentru posesorii de vouchere de vacanță. În mod deosebit sunt apreciate vacanțele cu discount prin programul „Înscrieri timpurii”, care oferă reduceri de până la 30% din prețul standard, pentru achiziționarea din timp a biletelor.

Dacă programul „înscrieri timpurii” presupune că datele rezervării nu pot fi modificate, există si categoria rezervărilor „flexibile”, care permit atât modificarea datei sejurului, cât și destinatia aleasă sau hotelurile, numai în interiorul României.

În plus, întrucât începând cu februarie 2022, acestea sunt emise exclusiv pe card electronic, voucherele de vacanță pot fi utilizate și pentru rezervări online în perioada lor de valabilitate.

Importanța voucherelor de vacanță pentru turismul românesc și bunăstarea angajaților

Voucherele de vacanță sunt printre cele mai apreciate beneficii extrasalariale, alături de tichetele de masă, asigurările medicale și bonusurile de performanță, potrivit unui studiu lansat de eJobs anul trecut. Aproximativ 70% dintre angajați primesc beneficii extrasalariale, iar tichetele de vacanță sunt menționate frecvent printre acestea. Totodată, un alt studiu realizat de BestJobs arăta că voucherele de vacanță sunt în topul beneficiilor oferite de angajatori pentru a atrage și reține talente.

În afară de beneficiile aduse angajaților, voucherele de vacanță au susținut și turismul intern. Astfel, în ultimii 10 ani, numărul unităților de cazare clasificate s-a dublat, iar statul român a reușit să scoată din zona gri un mare număr de unități turistice. Totodată, investitorii au căpătat încredere să construiască hoteluri noi și să modernizeze unități existente, valoareacontribuțiilor depășind 2 miliarde de euro.

„Voucherele de vacanță sunt un adevărat „plan Marshall” pentru turismul românesc, acest proiect fiind esențial pentru stimularea turismului intern, când în extrasezon gradul de ocupare este redus. În același timp, această măsură oferă beneficii extrasalariale angajaților cu venit mic, care de multe ori nu-și permit să plece în concediu. Beneficiarii pot achiziționa un pachet turistic complet care cuprinde, pe lângă cazare și masă, plata transportului sau diferite activități de agrement și excursii opționale”, declară Adrian Voican, vicepreședinte ANAT.

Voucherele de vacanță au avut un impact pozitiv semnificativ, mai ales în perioadele de extrasezon, când stațiunile erau mai puțin frecventate. Un alt trend observat este acela al turismului de weekend, în jur de 30% din utilizatorii de vouchere de vacanță alegând vacanțe scurte de weekend în zone turistice usor accesibile.

ANAT susține extinderea acestui beneficiu și pentru angajații din sectorul privat, în condiții avantajoase. Totuși, în acest an, impozitarea voucherelor s-a dublat, iar angajații din sectorul public cu salarii peste 8.000 lei net au fost excluși de la dreptul de a primi vouchere de vacanță, ceea ce a redus într-o anumită măsură numărul rezervărilor în țară.

„Cei care aveau salarii mari veneau în stațiune să consume voucherul și cheltuiau destul de mult în plus, apreciază hotelieri din Sinaia. Anul acesta au plecat mai degrabă în străinătate, dacă nu au mai fost încurajați de voucher să petreacă vacanța în România. Balanța valutară din turism este puternic debalansată spre cheltuirea valutei în afara țării, relevă un studiu al Băncii Naționale, iar voucherele de vacanță ajută la păstrarea banilor în țară”, mai afirmă Adrian Voican.

Reguli și sancțiuni în utilizarea voucherelor de vacanță

Primirea unui voucher de vacanță permite angajaților să rezerve și să achite costurile de cazare, dar și alte facilități dacă sunt parte din pachetul turistic, precum transportul sau masa, în cadrul unităților turistice partenere. Aceste tichete pot fi utilizate doar pe teritoriul României, în perioada de valabiltate, iar lista partenerilor care acceptă plata cu cardul de vacanță este vastă și diversificată.

Este esențial ca voucherele de vacanță să fie utilizate exclusiv de proprietarul lor, în scopul pentru care au fost emise, adică pentru a acoperi costurile de cazare sau pachete turistice care includ minim cazare, dar si masă, transport, agrement și alte servicii furnizate de către agențiile de turism. Acordarea acestor vouchere s-a dovedit a fi o modalitate eficientă de a încuraja turismul intern și de a fideliza angajații printr-un beneficiu extrasalarial valoros.

Valoarea unui voucher de vacanță este în 2024 de 1.600 de lei pentru angajații din sectorul public, respectiv 6 salarii minime brute pe economie pentru sectorul privat. Beneficiarii cheltuiesc în medie încă 1.000 de lei pe rezervare, peste valoarea tichetelor, plus alte sume pentru masă și activități la destinație.

ANAT reamintește tuturor beneficiarilor de vouchere de vacanță că tranzacționarea, vânzarea sau cumpărarea acestora este strict interzisă în România. Conform legislației în vigoare, comercializarea voucherelor de vacanță de către angajați, angajatori, unități afiliate și structuri de primire turistică, constituie contravenţie şi se sancţionează cu 14 puncte-amendă (un punct de amendă reprezintă un salariu minim brut), aceștia riscând amenzi de până la 51.800 de lei. În plus, este important de reținut că sistemul voucherelor de vacanță este implementat cu măsuri sporite de securitate, astfel încât rarele cazuri de fraudă cu aceste instrumente au fost identificate cu ușurință și sacționate de către autorități.

De asemenea, hotelurile și agențiile care nu respectă prevederile legii cu privire la pachetul de servicii care poate fi oferit cu vouchere de vacanță (să conțină minim o noapte de cazare), riscă amenzi de până la 51.800 de lei și retragerea certificatului de clasificare, respectiv a licenţei de turism.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233