dobroge.tv

Live

Cazinoul din Constanța este aproape reabilitat. Bijuteria arhitecturală ar putea fi gata în vara anului 2024

11 decembrie 2023
Redactia DTV
Publicitate

Mult a fost, puțin a mai rămas. Cazinoul din Constanța este aproape reabilitat. Fiecare sală a fost personalizată în stil propriu, iar interioarele încep să reflecte eleganța de altădată. Clădirea emblemă a orașului a fost concepută pentru a fi muzeu. Lucrările ar trebui să fie gata anul viitor.

Lucrările de reabilitare au început în urmă cu 3 ani, după mai multe amânări, iar anul viitor aceasta va fi inaugurată în prezența reprezentanților administrației publice locale și a constănțenilor.

„Au început ultimele lucrări, pardoseli, acoperișul este aproape gata în totalitate, se fac ultimele lucrări la instalațiile electrice, instalații de încălzire, ventilație, deci suntem într-un stadiu destul de avansat.”, a declarat Gabi Puchiu, reprezentant Edificia Carpați, șef lucrări Cazinoul Constanța.

Clădirea a suferit mai multe reparații de-a lungul timpului. În 1916, în urma bombardamentelor, acoperișul a fost dărâmat. Ulterior a fost refăcut, apoi în al doilea Război Mondial în 1941 a fost bombardată scara de onoare care a necesitat reparații. Aceasta a fost refăcută cu ajutorul deținuților politici în anul 1951.

„Acest lucru nu s-a știut, noi am găsit niște mărturii în pereți, niște scrisori, bucăți de sac pe care erau scrise numele lor și impresiile de la acel moment. Tot ca stadiu de lucrare în 1986 ultima intervenție a fost făcută de către ONT Litoral. Sunt cei care au refăcut această clădire pentru a funcționa ca și restaurant. În ultimii 4 ani, de când am câștigat licitația, s-au refăcut planurile exact cum au fost inițial. Clădirea a fost în totalitate îmbunătățită, de la rezistență la ornamente, acoperiș, candelabre, pardoseli, tot ce veți vedea sunt noi în stilul Art Nouveau”, a adăugat Gabi Puchiu, reprezentant Edificia Carpați, șef lucrări Cazinoul Constanța.

Bijuteria arhitecturală care este aproape zilnic admirată și fotografiată de cei care se plimbă pe faleză a fost concepută pentru a fi muzeu. La subsol clădirea adăpostește trei camere care de asemenea, vor fi muzeu, iar la etaj sunt 2 săli mari, sala multifuncțională, sala de spectacole care va primi echipament, scenă, scaune, iar alături va fi încă o sală mare care se numea Sala Oglinzilor, sala de bal.

„Ne bucurăm să vedem schimbările prin care trece Cazinoul. (...) Lucrările de restaurare ale Cazinoului din Constanţa au început în primăvara anului 2020 și au avut iniţial ca termen de finalizare 30 de luni, respectiv toamna anului 2022. Cel mai probabil vara viitoare ne vom bucura de frumusețea lui”, a declarat George Măndilă, Președinte al Organizației de Management al Destinației Mamaia Constanța.

Fondurile sunt asigurate de Compania Națională de Investiții prin Ministerul Dezvoltării. După finalizarea lucrărilor, clădirea va reveni administrației publice locale din Constanța.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233