dobroge.tv

Live

Ziua Constituției României, marcată la Constanța printr-o conferință a Facultății de Teologie din cadrul Universității Ovidius

11 decembrie 2023
Publicitate

Libertatea religioasă, libera exprimare a gândurilor și a opiniilor, dar și a valorilor democratice. Toate acestea au fost posibile în momentul în care în țara noastră a intrat în vigoare Constituția din anul 1923 prin Referendumul Național. S-au împlinit 100 de ani de când și creștinii n-au mai fost constrânși să adere la o religie contra voinței lor și s-au putut exprima liber fără frica de a fi pedepsiți.

Constituţia din 1923 reprezintă un moment unic în istoria constituţională a României. În acest an s-au împlinit 100 de ani de când țara noastră a devenit stat unitar național imediat după Marea Unire de la 1918. Pentru a sărbători această zi cu o semnficiație aparte, fostul principe al României, Nicolae a vorbit despre libertatea prin lege oamenilor.

„Ne-a dat un statut mai profund, mai concret pentru că a fost o constituție foarte modernă în toată Europa din epoca respectivă. Faptul că ca și cetățeni am avut mai multe drepturi de a vota, de a fi liberi să ne exprimăm tot ceea ce ne-am dorit”, a declarat Nicolae Medforth-Mills, fost principe de România

Biserica Ortodoxă a devenit de atunci liberă și a fost recunoscută ca biserică dominantă în stat, iar drepturile minorităților naționale au început să fie și ele respectate. Tot în anul 1923 a fost introdus și un articol potrivit căruia limba românească a devenit limba oficială a statului român.

„O constituție care are niște coordonate care pun în armonie societatea și pe oameni într-o siguranță. Își văd ca într-o oglindă în rânduiala pământească, ierarhia cerească. În spiritul acesta este făcută Constituția din 1923”, a declarat ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

„Abia în 1925 se ajunge la crearea patriarhiei care este autonomă, deoarece într-un anumit sens este dependentă de patriarhia ecumenică”, a declarat prof.univ.dr. Radu Vergatti, Membru al Academiei Oamenilor de Știință din România.

Ziua Constituției României a fost adoptată pe 21 noiembrie 1991 şi aprobată prin Referendum naţional pe 8 decembrie 1923. Evenimentul la care a participat și prințul Nicolae s-a încheiat bineînțeles cu o rugăciune, în semn de recunoștință pentru toate drepturile pe care românii le au acum în țara noastră.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233