dobroge.tv

Live

Sărbătoare mare astăzi! Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sfântul Nicolae - ce să NU faci în această zi

Sărbătoare mare astăzi! Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sfântul Nicolae - ce să NU faci în această zi
06 decembrie 2023
Redactia DTV
Publicitate

Astăzi, românii îl sărbătoresc pe Sfântul Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, cunoscut popular şi sub numele de Moş Nicolae. Acum se deschide o lună de sărbători de iarnă, care durează până la 7 ianuarie, când este celebrat Sfântul Ioan Botezătorul.

Sfântul Ierarh Nicolae - Sân Nicoară - este patronul soldaţilor, al marinarilor, al fetelor sărace, este considerat ocrotitorul copiilor şi al celor acuzaţi pe nedrept. În seara de 5 decembrie, copiii îşi lustruiesc ghetele, aşteptându-l pe Moş Nicolae, care vine să le aducă daruri.

În România, Sfântul Nicolae este unul dintre cei mai iubiţi sfinţi.

De sărbătoarea Sfântului Nicolae, oamenii participă la Sfânta Liturghie, unde se roagă pentru diferitele lor probleme, iar fetele - să se căsătorească. După slujbă, cei cu numele Nicolae pregătesc o masă cu mâncăruri de post, cheamă preotul să le binecuvânteze şi, după ce împart din ele celor săraci, îşi sărbătoresc ziua de nume cu rudele şi vecinii. Se mai crede că Sfântul Nicolae apără de boli şi lovituri oamenii, dar şi vitele din gospodărie, pe care le fereşte de lupi.

Despre Sfântul Nicolae se spune că, ajuns arhiepiscop, se îngrijea şi de sufletele, dar şi de nevoile trupeşti ale locuitorilor din Mira. Umbla neştiut prin cetate şi le dăruia cele necesare pe furiş. Unui om i-a dat, pe rând, trei pungi cu galbeni, ca să aibă fetele lui zestre, să se poată căsători. Pentru a lega viaţa Sfântului Nicolae de obiceiul de a pune cadouri în ciorapi sau în ghete, într-o legendă populară se zice că a azvârlit una dintre pungile de bani pe fereastră şi aceasta a căzut într-un ciorap pus la uscat lângă foc. Alţii spun că era o gheată.

De aceea, ziua Sfântului Nicolae se mai numeşte, prin unele ţinuturi, Crăciunul Copiilor. Seara, în ajun, copiii îşi curăţă ghetele, în care vor primi daruri mărunte: ciocolată, bomboane, fructe de iarnă (portocale, mandarine, curmale şi smochine), haine şi jucării. Darurile mult visate, mai costisitoare, le vor fi date de Crăciun, sub pom. Cei care nu au fost cuminţi primesc o nuieluşă (semn al pedepsei pe care o merită).

Tradiţii şi obiceiuri

În popor se crede că de Sfântul Nicolae începe iarna, cu adevărat. În această zi, Moşul îşi scutură barba sură şi începe să ningă. Iar dacă nu ninge, înseamnă că Sfântul Nicolae a întinerit.

În fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii ştiu că trebuie să-şi lustruiască ghetuţele sau cizmuliţele deoarece Moş Nicolae va veni să le aducă daruri.

Copiii mai neascultători primesc lângă dar şi o nuieluşă să le aducă aminte că trebuie să asculte de părinţii şi bunicii lor.

Conform tradiţiilor populare, Moş Nicolae apare pe un cal alb, făcând astfel trimitere la prima zăpadă care cade la începutul iernii, ajută pe toţi cei nevoiaşi, orfanii şi văduvele, este stăpânul apelor şi salvează corăbierii de la înec, protejează soldaţii pe timp de război.

Tot în popor se spune că, în nopţile sfinţite de sărbători, când cerurile se deschid şi pentru noi, preţ de o clipă Sfântul Nicolae poate fi văzut stând în dreapta Domnului.

În Europa, în preajma secolului al XII-lea, ziua de Sfântul Nicolae a devenit atât ziua darurilor şi a activităţilor caritabile.

De asemenea, există obiceiul să se pună în apă crenguţe de pomi fructiferi în casă, lângă icoane, care să înflorească de Anul Nou. În funcţie de crenguţa care a înflorit, se aşteaptă recolta de fructe în noul an.

Ce să NU faci de Sfântul Nicolae

Un alt obicei de Sfântul Nicolae spune că în această zi nu se oferă drept cadou obiecte ascuțite, obiecte de culoare neagră, dar nici produse de machiaj sau bijuterii, întrucât acestea ar aduce ghinion posesorului.

De Sfântul Nicolae nu ai voie să muncești în grădină și nici să coși haine. De asemenea, este interzis și măturatul, sau datul cu aspiratorul, ori spălatul hainelor în această zi de mare sărbătoare.

Tot pe 6 decembrie, este interzisă cearta, dar și dușmănia, indiferent de motive. Dacă te-ai certat cu cineva, acum este momentul să faci pace, pentru că așa te vei bucura de noroc întreg anul următor.

Tradiția spune că persoanele care vor ajunge să se certe de Sfântul Nicolae vor avea un Crăciun nefericit. De asemenea, în familia vor predomina neînțelegerile în perioada ce urmează dacă vă certați în această zi.

Pe 6 decembrie este complet interzis să fii zgârcit. Sfântul Nicolae era blând și darnic cu toți cei din jurul său, iar asta trebuie să facem și noi.

Dacă putem, este bine să facem fapte bune pe 6 decembrie și să nu rămânem nepăsători la necazurile persoanelor din jurul nostru.

Se spune că dacă vom face aceste lucruri, atunci, Sfântul Nicolae se va mânia, iar în acest mod, paguba se va abate asupra casei noastre.


Sursă: news.ro

Sursă foto: CrestinOrtodox.ro

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233