Mii de constănţeni au privit parada de Ziua Naţională. La final, a avut loc un spectacol de artificii
Mii de constănţeni au participat astăzi la parada de Ziua Naţională a României, de la Constanţa. Manifestările au debutat la Monumentul „Victoriei” din Parcul Arheologic, unde a avut loc ceremonia militară și religioasă pentru a rememora eforturile unor generații întregi de patrioți, care au condus la înfăptuirea Marii Uniri, a transmis Primăria Constanţa
De la ora 11:00, bulevardul Tomis, tronsonul cuprins între bulevardul Mamaia și strada Traian, a găzuit parada militară la care au participat membrii din cadrul Ministerului Apărării Naționale și ai altor structuri care aparțin instituțiilor statului. La paradă au participat şi două plutoane de militari francezi şi americani dislocaţi în baza militară Mihail Kogălniceanu. La finalul paradei, a avut loc un spectacol de artificii de zi.
La ceremonii au fost prezenţi prefectul Silviu Coşa, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Mihai Lupu, şi primarul Constanţei, Vergil Chiţac, care au ţinut pe rând discursuri.
“1 Decembrie este una dintre acele zile în care ne spunem: «La mulţi ani», rostim cuvinte frumoase şi asta ne face să ne credem nişte oameni mai buni. Este primul 1 decembrie în care nu pot avea aceste trăiri deoarece în judeţul Constanţa, după aproape o săptămână, mai există 3.000 de familii care nu sunt alimentate cu energie electrică şi unele cu apă. Trei mii de familii care trăiesc 1918 nu doar la nivel spiritual, ci şi din punct de vedere al condiţiilor de trai. Din 1918 pe actele noastre de identitate scrie România. Poate că ar trebui să transpunem sentimentele
pe care le avem când rostim acest cuvânt România şi în viaţa cotidiană şi nu e complicat. Ar trebui să ne facem treaba pentru care suntem plătiţi prin salarii sau dividende. Ar trebui să dăm dovadă de mai multă empatie, să nu vedem în persoana din faţa noastră doar elevul, pacientul, maşina rămasă în zăpadă, plătitorul de facturi de utilităţi, ci să vedem omul, cu toate trăirile, cu toate sentimentele, cu toată lumea lui interioară şi să-l respectăm pentru asta aşa cum şi noi la rândul nostru aşteptăm respect de la ceilalţi”,a declarat Silviu Coşa.
"Nu intenționez să vă țin o lecție de istorie. Cu toții cunoașteți foarte bine aceste date și importanța lor. În astfel de momente, am fost crescuți și învățați să ne bucurăm, să sărbătorim și să le aducem omagii celor care s-au sacrificat în lupte și au depășit, cu o voință de neclintit, obstacolele aflate în calea libertății și suveranității naționale (...)În final, lecția de istorie o cunoaștem cu toții, iar trecutul îl sărbătorim an de an. Ceea ce nu trebuie să uităm este că prezentul ne aparține, iar viitorul acestei țări stă în unitatea și solidaritatea noastră”, a declarat Mihai Lupu.
Manifestările prilejuite de Ziua Naţională vor continua de la ora 16:00, cu Fanfara Muzica Militară a Forţelor Navale care va susţine un spectacol dedicat Zilei Naţionale, în Parcul Teatrului ”Oleg Danovski".
De la ora 17:00, va avea loc retragerea cu torţe a militarilor, pe itinerariul Sala Sporturilor-Bulevardul Tomis-Parcul Arheologic-Monumentul Victoria.