Tot mai multe deșeuri pe litoral: cel mai murdar sector de plajă a fost cel din Năvodari, urmat de Mamaia și Constanța
Creștere alarmantă a deșeurilor de pe plajă! De la mucuri de țigară, plastic și hârtie, în această toamnă activiștii de mediu au strâns mai multe gunoaie decât în aceeași perioadă a anului trecut. Cel mai murdar sector de plajă a fost în Năvodari, urmat de cele din stațiunea Mamaia și Constanța. Potrivit ultimelor date, s-au înregistrat peste 20.000 de deșeuri, mai mult cu 6.300 față de anul trecut.
La ultima monitorizare a plajelor din luna octombrie, numărul de deșeuri pe care le-au adunat activiștii de mediu i-a îngrijorat pe specialiști. Acesta este mult mai mare față de anul trecut.
„Anul acesta am înregistrat peste 20.140 de elemente. Acest număr este cu 6.300 de elemente față de aceeași perioadă a anului trecut”, a declarat Angelica Paiu, activist mediu Mare Nostrum.
Cel mai răspândit deșeu a fost plasticul, urmat de mucuri de țigară și alte gunoaie care dăunează mediului înconjurător. Cele mai periculoase rămân totuși resturile de țigară, deoarece acestea conțin o serie de substanțe toxice și chimicale, iar atunci când sunt aruncate pe plajă sau în nisip, acestea poluează apa și afectează viața marină.
„Plasticul a predominat și de această dată, reprezentând 84%. În top a revenit și mucul de țigară, urmat de piesele din plastic cu dimensiuni între 2,5 și 50 cm, ambalajele și alte elemente din hârtie neidentificabile”, a declarat Angelica Paiu, activist mediu Mare Nostrum.
Activiștii de mediu au luat toate plajele de pe litoralul românesc la curățat. Dezamăgitor a fost pentru ei să constate că în nord, acolo unde este zona de lux a stațiunii, au strâns aproape 5.000 de elemente. Murdare au fost și plajele din Vama Veche cu 3.500 de gunoaie și Constanța cu aproximativ același număr de deșeuri.
„Năvodari este cel mai murdar sector, urmat de Constanța și Vama Veche, iar la polul opus avem sectoarele din Corbu, Tuzla și Edighiol cu cantități cuprinse între 100 și 800 de elemente”, a declarat Angelica Paiu, activist mediu Mare Nostrum.
Specialiștii trag un semnal de alarmă! Nu doar viețuitoarele marine ar putea fi afectate de deșeuri, ci și sănătatea oamenilor poate afectată, pentru ce de cele mai multe ori peștii din mare ajung în farfuriile noastre. Activiștii de mediu îi îndemnă pe oameni să arunce mucurile de țigară și alte resturi în locuri sigure, cum ar fi recipiente de colectare a deșeurilor.