dobroge.tv

Live

Cum arată 2023 pentru rafinăria Petromidia

Cum arată 2023 pentru rafinăria Petromidia
24 noiembrie 2023
Redactia DTV
Publicitate

Mare parte din 2023 s-a scurs, iar cele mai importante companii, inclusiv cele din județul nostru, și-au publicat performanțele operaționale și financiare pentru trimestrul al treilea, dar și pentru primele 9 luni din an. Ne îndreptăm atenția spre rafinăria Petromidia, deținută de Rompetrol Rafinare, care a publicat date actualizate despre activitate.

În perioada ianuarie - septembrie 2023, cea mai mare rafinărie din România a procesat 3,84 milioane de tone de materii prime, sursa principală fiind, așa cum era de așteptat, țiței din Kazahstan. Un nivel asemănător anului trecut, dar sub anul de referință 2019, când rafinăria procesa 4,75 milioane de tone în ianuarie - septembrie.

Cu toate că nivelul operațional de atunci era mai ridicat, rezultatele financiare erau mai slabe, din cauza unui mediu de piață mai mult decât volatil, cu marje de rafinare slabe, ceea ce a împins Rompetrol Rafinare spre o pierdere netă, la acea vreme, de aproape 27 de milioane de dolari.

Prezentul arată mai bine pentru compania din Năvodari, care în primele 9 luni din 2023 a raportat o pierdere de doar 3,5 milioane de dolari, în condițiile în care piața, din nou, nu este chiar favorabilă. Datele oficiale furnizate de Rompetrol Rafinare arată că, la nivel internațional, cotațiile au atins, în primele 9 luni ale anului, scăderi de 16% la benzină și 23%, la motorină.

Factor de stabilitate pentru sistemul energetic

Într-o perioadă în care mediul de afaceri global nu este de partea investitorilor, Rompetrol Rafinare a continuat să fie un sprijiin pentru economia națională, din mai multe puncte de vedere. În primul rând, compania deținută de Grupul KMG International (Rompetrol) este al treilea cel mai mare contributor la bugetul de stat. În ianuarie - septembrie a virat la bugetul de stat - prin taxe, impozite, accize, etc. - peste 1,2 miliarde de dolari. Poate merită menționată și taxa de solidaritate aferentă anului 2022 (care intră în cele 1,2 miliarde de dolari), în valoare de 128 de milioane de dolari, plătită de companie în vara acestui an.

În al doilea rând, vorbim despre aproape 3 milioane de tone de carburanți produși în instalațiile Petromidiei, iar aici merită subliniat faptul că 66% din producția totală a fost direcționată către benzinării și clienți importanți din România. De altfel, a fost observată o aplecare mai mare asupra sectorului național, începând din perioada pandemiei, când Rompetrol Rafinare a început să-și consolideze rolul de pilon de stabilitate.

Nu în ultimul rând, Rompetrol Rafinare susține constant și balanța de exporturi a României. În primele 9 luni din 2023, compania a realizat exporturi în valoare de 947 de milioane de dolari, iar cantitățile totale au fost la un nivel asemănător anului trecut, cu 1,26 milioane de tone în ianuarie – septembrie 2023.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233