dobroge.tv

Live

Statistică alarmantă! 3,4 milioane de romani prezintă afecțiuni oftalmologice: aproape 60.000 dintre aceștia sunt orbi

22 noiembrie 2023
Publicitate

O statistică îngrijorătoare arată că, în țara noastră, aproximativ 3,4 milioane de oameni prezintă afecțiuni oftalmologice. Asta înseamnă aproape unul din cinci români din totalul populației. Dintre aceștia, aproape 60.000 sunt orbi. Mulți dintre pacienți suferă de alte afecțiuni, cum ar fi diabetul, care în timp duc la probleme oftalmologice. O mare parte dintre acestea ar putut fi prevenite, arată studiul unei companii care activează în domeniul Științelor Vieții.

Diabetul este una dintre bolile care în timp duc la complicații. Astfel, pacienții care au probleme cu glicemia ajung să aibă și tulburări oftalmologice, arată un studiu al unei companii globale cu principalele competențe în domeniul medicină și agricultură.

„Edemul macular diabetic este cea mai frecventă complicație oculară cauzată de diabetul zaharat. Și poate duce la pierderea vederii centrale. Este principala cauză de orbire la nivel global pentru populația activă, cu vârsta cuprinsă între 20 și 65 de ani. Dacă nu este tratată, această afecțiune poate duce la pierderea completă a vederii centrale. Specialiștii vorbesc și despre alte afecțiuni cu impact major asupra vederii, care ar putea fi ținute sub control prin vizite regulate la medicul oftalmolog.”, mai arată datele studiului.

De exemplu, degenerescenţa maculară legată de vârstă, forma neovasculară, îi afectează în special pe cei de peste 55 de ani. Este o boală nedureroasă, care avansează atât de lent încât persoana în cauză nu își dă seama că își pierde vederea. Boala începe de obicei la un ochi.

„Mulți dintre pacienții cu aceste afecțiuni sunt diagnosticați într-un stadiu tardiv, când se prezintă la un consult oftalmologic, din cauza deteriorării vederii. Diagnosticarea precoce, printr-un consult amănunțit, cât și tratarea timpurie a acestor afecțiuni, ar încetini considerabil evoluția lor cât și scăderea progresivă a vederii centrale.”, a declarat prof. univ. dr. Florian Baltă, de la UMF „Carol Davila” București, președintele Societății Române Retina.

De altfel, societatea, cu sprijinul companiei care a realizat studiul, a inițiat o campanie menită să ridice nivelul de conștientizare în rândul populației despre simptomele acestor afecțiuni și să-i determine pe oameni să meargă periodic la controale.

„Pacienții care suferă de aceste două afecțiuni văd liniile drepte curbate și/sau pete negre în zona centrală a vederii. Marea majoritate dintre ei au peste 55 de ani, iar corelația cu o afecțiune diabetică de lungă durată sau inadecvat controlată este des întâlnită. Dacă nu sunt tratate după apariția primelor simptome, aceste afecțiuni pot duce la pierderea completă și ireversibilă a vederii centrale.”, a declarat prof. univ. dr. Horia Stanca, de la UMF „Carol Davila” București, secretar general al Societății Române Retina.

Aproximativ un miliard de oameni din întreaga lume au afecțiuni de vedere care ar fi putut fi prevenite prin diagnosticare timpurie sau care nu au fost încă diagnosticate ori tratate, conform studiilor.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233