dobroge.tv

Live

Nava Maritimă pentru scafandri „Grigore Antipa” a fost reparată și modernizată: au fost schimbate sistemele energetice, osatura și elementele de rezistență și dotările cabinelor

16 noiembrie 2023
Publicitate

O navă unică în marina militară română a primit haine noi și este gata să execute misiuni atât pe Marea Neagră cât și internaționale. Este vorba despre nava maritimă pentru scafandri „Grigore Antipa”care a fost reparată și modernizată. Practic, nava veche de 44 de ani a fost adusă la standardele actuale prin schimbarea echipamentelor de la bord, a elementelor de rezistență dar și a cabinelor și interiorului.

Nava maritimă pentru scafandri „Grigore Antipa” a fost lansată la apă şi a intrat în compunerea Centrului de Scafandri în 1979. Cu facilităţi multiple în asigurarea de la suprafaţă a activităţilor subacvatice, cu camere de decompresie şi tratament, turelă de scufundare până la 120 m, sistem de lansare și recuperare scafandri, instalaţie de amestec şi stocare a gazelor, această navă reprezintă un adevărat laborator plutitor care poate ajunge în cele mai îndepărtate raioane de intervenţie.

„Este o navă unicat în marina militară având în vedere că execută misiuni speciale și dedicate scafandrilor de mare adâncime. Nava a parcursul un proiect de trei ani și jumătate de modernizarea a echipamentelor”, a declarat cdor. Laurențiu Cocea, comandant Divizionul 176 Nave Scafandri de Mare Adâncime.

Nava maritimă pentru scafandri „Grigore Antipa” a intrat în reparații capitale, în șantierul naval din Mangalia, în urmă cu mai bine de trei ani. Au fost vizate lucrări, inclusiv la motoarele principale și au fost instalate generatoare noi.

„S-au făcut modernizări, modernizări ale navei, fiind schimbate în principal toate sistemele energetice, fiind schimbate osatura și elementele de rezistență din interiorul navei, precum și dotări, amenajări interioare la cabine”, a declarat căpitan cdor. Cristian Mitu, comandant Nava Maritimă pentru Scafandri „Grigore Antipa”.

De asemenea, a fost dotată cu aparatură modernă pentru a îmbunătăți controlul navei. Acum aceasta are un sistem de monitorizare și control al instalațiilor din sala mașinilor, precum și o consolă de comandă mașini.

„Datorită acestor reparații și modernizări care s-au făcut la navă în următorii 10-15 ani această navă va fi capabilă să îndeplinească misiuni internaționale, misiuni care se vor desfășura în siguranță atât în mările și oceanele lumii, cât și în cadrul național”, a mai declarat căpitan cdor. Cristian Mitu, comandant Nava Maritimă pentru Scafandri „Grigore Antipa”.

„La ora actuală nava poate să execute misiuni specifice pentru eliberarea șenalului de navigație”, a mai declarat cdor. Laurențiu Cocea, comandant Divizionul 176 Nave Scafandri de Mare Adâncime.

După trei de lucrări, nava maritimă a fost vizitată inclusiv de foștii scafandri care au participat la multe misiuni la bordul ei. De pildă, maistrul militar principal Ovidiu Badiu a lucrat ca și scafandru de mare adâncime în perioada 1992-2005.

„Din 2005 eu am plecat pe alte funcții, am promovat în carieră și nu recunoșteam cabina, nu recunoșteam … totul este nou, este fantastic, emoțiile sunt foarte mari”, a declarat maistru militar pp. Ovidiu Badiu, maistru de comandă la Comandament Flotă.

La finalul vizitei, comandantul navei a primit o plachetă în semn de respect și onoare. Însă lucrările nu se opresc aici. Mai urmează o etapă.

„Implementăm un proces de integrare a sistemelor de scufundare pentru scafandri de mare adâncime, pentru intervenții la adâncimi de până la 100 de m, modernizarea barocamerelor de scufundare cu instalații TV, instalații de comunicații, sistem de încălzire, subpresoare, compresoare”, a mai declarat cdor. Laurențiu Cocea, comandant Divizionul 176 Nave Scafandri de Mare Adâncime.

Nava este dedicată pentru misiuni specifice scafandrilor de mare adâncime. Adiacent, poate executa și misiuni pentru descoperirea și neutralizarea minelor.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233