Conferința internațională „Marea Neagră, războaie și hegemoni”, la Constanța
Cum ne afectează războiul din Ucraina? Care sunt cele mai noi „arme” pe care le folosesc combatanții și cum ne afectează? Sunt doar câteva din întrebările la care au răspuns la Constanța experți în geopolitică din România, Ucraina, Georgia, Turcia și Polonia, dar și diplomați precum Ambasadorul Republicii Moldova în România. „Marea Neagră, războaie și hegemoni” a adus în prim plan teme importante și de actualitate care privesc perimetrul Mării Negre.
„La ora actuală sunt tendințe noi în reconfigurarea lumii, apar noi centre de putere care vor să schime lumea, și aici vorbim de apariția unei axe formate din Rusia, China, Iran și Coreea de Nord care se opune actualei ordini mondiale și care vor să instaureze o altă ordine cu ale valori, total străine libertăților și democrațiilor Occidentale”, a Vasile Simileanu, președintele Ascociației de Geopolitică „Ion Conea”.
„Tot ceea ce se întâmplă astăzi în războaiele deschise și hybride afectează viețile noastre, iar Constanța și Dobrogea rămân puncte de reper obligatorii în ceea ce privește înzdrăvenirea situației de securitate din Marea Neagră”, a declarat Dorin Popescu, Președintele Asociației „Casa Mării Negre / Black Sea House” din Constanța.
Arhitectura de securitate din Marea Neagră este grav afectată de aceste războaie, susțin specialiștii, de aceea se dorește găsirea unor soluții a tensiunilor politice din întreaga lume.
„Sunt multe probleme teoretice care încet încet, trebuie să devină subiecte de dezvoltare pentru societatea românească în ansamblu, pentru că Marea Neagră nu este numai a noastră, suntem o comunitate în jurul ei, iar viitorul nu se poate vedea într-o postură pozitivă decât la nivelul cooperării regionale”, a declarat Sorin Learschi, directorul Forumului Securității Maritime.
Uniunea Europeană, susțin reprezentanții Republicii Moldova, joacă de asemenea, un rol important în stabilitatea și siguranța lumii la nivel global.
„Uniunea Europeană a început să-și asume un rol mai important, inclusiv în domeniul securității. Nimeni nu-și imagina că U.E va oferi arme Ucrainei, nimeni nu-și imagina că U.E. va oferi inclusiv asistență militară Republicii Moldova”, a declarat Victor Chirilă, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în România
„Marea Neagră, războaie și hegemoni” este un eveniment organizat de Asociația „Casa Mării Negre / Black Sea House” din Constanța și girat de experți în geopolitică din țări precum: România, Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Turcia, Belarus și Polonia, dar și de membrii Asociației și de unele personalități importante.