dobroge.tv

Live

Președintele BNS: „Legea pensiilor îi sancționează pe salariații activi. Vom sesiza Comisia Europeană”

15 noiembrie 2023
Publicitate

„Legea pensiilor îi sancţionează pe salariaţii activi. Vom sesiza Comisia Europeană asupra incertitudinilor pe care le aduce această lege.” Este afirmația președintelui Blocului Național Sindical, Costin Dumitru. Mai mult, acesta a susținut că milioane de români vor fi afectați direct. Senatul a adoptat ieri, cu 85 de voturi pentru, 6 voturi împotrivă și 19 abțineri proiectul de lege privind sistemul public de pensii.

Sindicaliștii din cadrul Blocului Național Sindical au susținut miercuri că o dezbatere despre un sistem de pensii pe care îl schimbi major la fiecare ciclu electoral nu se poate aborda fără o analiză a situaţiei într-un sens larg.

Numărul persoanelor de peste 65 de ani va creşte până în 2040 de la 3,8 milioane la peste 4,4 milioane în timp pe populaţia ocupată se va reduce în aceeaşi peroada de la 7,6 milioane la 6,4 milioane. Trendul va deveni din ce în ce mai accentuat, ceea ce va genera dificultăţi în a menţine sustenabilitatea sistemului public de pensii. (...) Se previzionează că va înregistra o creştere de peste 3 ani în următorii 17 ani”, se arată într-un comunicat trimis de BNS.

Raportat la cât se alocă pentru pensii din PIB, România pare că stă încă bine, realitatea nu este însă asta. În 2022, țara noastră a colectat venituri la bugetul consolidat reprezentând 33,5% din PIB, în timp ce media UE a fost de 46,5%. România nu are în acest moment spațiu fiscal pentru o reformă majoră a sistemului public de pensii care să însemne:

a) Creșteri ale vârstelor de pensionare pentru perioada următoare,

b) Creșteri ale nivelului contribuțiilor sociale pentru a susține financiar sistemul,

c) Înăsprirea condițiilor de pensionare pentru generațiile următoare (altele decât vârsta de pensionare).

Reamintim faptul că legea 127/2019 care urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2024 prevedea deja mecanismul actual de calcul al pensiilor. Trebuia doar aplicat, însă Guvernul l-a amânat cu încă 9 luni, până în septembrie 2023, mai spun sindicaliștii.

„Faţă de nivelul pensiilor din decembrie nouă lege înseamnă – o creştere a pensiilor în plată cu 13,8% de la 1 ianuarie şi o creştere între 40 şi 89% de la 1 septembrie 2024, dacă ea va fi aplicată. Pentru viitor însă creşterile de pensii sunt condiţionate de procentul de creştere al veniturilor din contribuţii”, se mai arată în comunicat. 

Preşedintele Blocului Naţional Sindical, Costin Dumitru, a afirmat că proiectul de lege adoptat de guvern îi favorizează pe pensionarii actuali și îi sancţionează pe salariaţii activi.

„Este o lege care îi sancționează pe salariații activi. Vom sesiza Comisia Europeană în România asupra incertitudinilor pe care le aduce această lege. Am sesizat deja comisarul european pentru muncă! Singurii care beneficiază, pe termen scurt, de acest proiect sunt actualii pensionari aflați în plată. Nu pare să fie soluția pe care o așteptau lucrătorii din România! Pregătiți-vă că în 2030 va fi crescută din nou vârsta de pensionare”, a declarant Costin Dumitru, președintele BNS.

Senatul a adoptat marți, cu 85 de voturi pentru, șase voturi împotrivă și 19 abțineri proiectul de lege privind sistemul public de pensii. Camera Deputaților este însă for decizional.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233