dobroge.tv

Live

„Dobrogenerații”, eveniment dedicat Zilei Dobrogei, la Universitatea Ovidius din Constanța: studenții de diferite etnii au povestit cum s-au integrat în comunitatea de la malul mării

14 noiembrie 2023
Publicitate

În Dobrogea se întretaie vechi tradiții și povești nespuse, îmbinându-se armonios într-un covor viu colorat de etnii și culturi. Etnii diverse care îmbrățișează obiceiurile și credințele cu respect reciproc. La Universitatea „Ovidius” din Constanța a avut loc astăzi evenimentul intitulat „Dobrogenerații”. Studenții de diferite etnii au povestit despre tradițiile și obiceiurile lor, dar și cum s-au integrat ei în comunitatea de la malul mării.

Prefectura Constanța, în parteneriat cu Universitatea Ovidius Constanța și Inspectoratul Școlar Județean Constanţa, au organizat marți „Dobrogenerații”, un eveniment dedicat Zilei Dobrogei, care a avut loc în campusul universității.

Ediția din acest an „Dobro-generații” este dedicată tinerei generații, viitorului promițător al Dobrogei și celor care cu pasiune și devotament contribuie la construirea acestui viitor”, a declarat Cantinca Vîtcu, studentă Facultatea de Arte, Universitatea „Ovidius” Constanța.

„Ne întâlnim aici pentru a aduce nu doar un omagiu Dobrogei, dar prin intermediul tinerilor prezenți să aruncăm și o privire și în ceea ce Dobrogea ar trebui să fie mâine”, a declarat Silviu Coșa, prefectul județului Constanța.

„Suntem un model de multiculturalism, suntem un model de conviețuire pașnică, iar Universitatea „Ovidius” este un astfel de model pentru că orașul și regiunea îi permite. Avem peste 1.000 de studenți străini din aproape 50 de țări”, a declarat conf. dr. Dan-Marcel Iliescu, rector Universitatea „Ovidius” Constanța.

În cadrul evenimentului de celebrare a 145 de ani de la revenirea Dobrogei la patria mamă, am aflat cum văd tinerii dobrogeni, de diferite etnii, viitorul pe aceste plaiuri.

„După un război dificil ruso-turc care afectase puternic regiunea, a venit și ziua mult așteptată când principele Carol a emis înaltul ordin de zi: ,,Soldați, puterile mari europene au unit cu România, Dobrogea, această veche posesiune a părinților noștri de mai înainte. Astăzi veți pune piciorul pe acest pământ care a devenit din nou românesc!”, a declarat Ioana Stamatin, elevă Colegiul Național „Mihai Eminescu” Constanța.

„Noi dobrogenii am dezvoltat de secole valori morale și culturale, precum încrederea, respectul și toleranța reciprocă. Ca armeni în Dobrogea suntem recunoscători că avem șansa de a trăi în acest spațiu model”, a declarat Victor Ciucă, student și reprezentant al comunității de armeni.

Relația dintre aromâni și Dobrogea este una complexă și pasională în același timp. Afirmăm acest lucru pentru că au ales să vină în Dobrogea, pe acest teritoriu, pe care l-au considerat ,,acasă”. La sosirea în Dobrogea aromânii au simpatizat s-au apropiat de liberali, adăugându-se faptul că procesul de colonizare a avut loc în perioada decadei brătieniste, iar I.C. Brătianu a manifestat o deosebită simpatie față de cauza aromânilor”, a declarat Elena Nicea, studentă și reprezentanta comunității de aromâni.

Dobrogea adăpostește o diversitate etnică uluitoare, reflectând moștenirea și influențele multiple care și-au lăsat amprenta în timp. Această regiune fermecătoare și bogată în istorie a fost mereu un loc de întâlnire și de amestec cultural.

„În orice societate, inclusiv în Dobrogea pot exista provocări și probleme legate de relațiile interetnice din diverse motive, precum diferențele culturale, istorice sau economice. Cu toate acestea viitorul poate fi modelat prin măsuri concrete pentru a preveni și a soluționa aceste probleme”, a declarat Brianna Koutsios, studentă și membră a comunității elene.

„Această moștenire multiculturală este acum o parte esențială din identitatea regiunii și consider astfel că o să fie mulți ani de acum încolo. Îmi doresc ca în viitor această diversitate culturală și istorică să devină un motor pentru dezvoltarea mai multor domenii în Dobrogea”, a declarat Sara-Yael Ionescu, elevă și reprezentată a comunității de evrei.

Dobrogea este un loc în care diversitatea etnică și culturală devine o forță unificatoare, transformând regiunea într-un loc în care diferitele etnii coexistă armonios, împărtășind și celebrând unicele lor tradiții și obiceiuri. Această diversitate reprezintă un adevărat patrimoniu cultural pentru întreaga Românie și aduce o contribuție semnificativă la identitatea și farmecul regiunii Dobrogea.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233