Ziua Dobrogei, sărbătorită la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” din Constanța prin Simpozionul „Dobrogea multiculturală”
Ziua Dobrogei a fost sărbătorită și la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” din Constanța. Simpozionul „Dobrogea multiculturală” a fost dedicat elevilor de nivel liceal și studenților și se desfășoară pe trei secțiuni. Evenimentul face parte din proiectul județean „Istorie și Civilizație în Dobrogea Multiculturală” și a fost organizat cu ocazia aniversării a 145 de ani de la reintegrarea Dobrogei la statul român.
Inspectoratul Școlar Județean Constanța și Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța, împreună cu Palatul Copiilor și Universitatea „Ovidius” Constanța, au dat startul proiectului județean „Istorie și Civilizație în Dobrogea Multiculturală” – Ediția I, dedicat aniversării a 145 de ani de la reintegrarea Dobrogei la statul român. Acesta a debutat cu simpozionul „Dobrogea multiculturală. Participanți au fost cadre didactice, părinți, elevi și reprezentanți ai comunității locale.
„Două deschidere fundamentale, deschiderea la mare unde România a devenit o importantă putere maritimă și gurile Dunării unde România a devenit o importantă putere fluvială. Practic, cea mai importantă pentru că dețin ieșirea și implicit intrarea pe Marea Neagră pe fluviul numit Dunărea”, a declarat prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici, managerul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța.
„Ce se întâmplă în Dobrogea? Este atât de minunat și de firesc încât este greu de definiți. În primul rand să ne arătăm nouă, dar ți altora, cât de important este că Dobrogea este o parte a României”, a declarat prof. Sorin Mihai, inspector școlar general ISJ Constanța.
„Integrarea Dobrogei s-a realizat fără șocuri, fără dificultăți, fără ostilitate între autorități și societate. Este un lucru important în condițiile în care Dobrogea era un teritoriu virgin, sunt descrieri de la sfârșit de secol XIX în care se vorbește despre Dobrogea ca un teritoriu exotic”, a declarat conf. univ. dr. Emanuel Plopeanu, decan Facultatea de Istorie și Științe Politice, Universității „Ovidius” Constanța.
Proiectul face parte din seria de evenimente dedicate Zilei Dobrogei și culturii dobrogene și subliniază profilul identitar multicultural al acestei regiuni, precum și valorile care o edifică.
„Dobrogea în primul rând înseamnă istorie milenară, înseamnă vestigii grecești, romane, temple păgâne și musulmane. De asemenea, Dobrogea înseamnă o părticică de țară în care peisajul este extrem de divers”, a declarat conf. univ. dr. Cosmin Căprioară, profesor Facultatea de Litere, Universitatea „Ovidius” Constanța.
„Dobrogea a dat oameni mari, nu numai la nivel dobrogean, național, ci și internațional. Copiii Dobrogei au câștigat concursuri la NASA. Vă trebuie muncă și mai mult, ceea ce aveți aici, sufletul și inima pentru pământul ăsta și datoria pe care o aveți pentru generațiile care vor urma”, a declarat dr. Lavinia Dumitrașcu, muzeograf Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.
Simpozionul este dedicat elevilor de nivel liceal și studenților și se desfășoară pe trei secțiuni cu participare directă: „Personalități dobrogene în perioada sec. al XIX-lea prima jumătate a sec. al XX- lea”, „Dobrogea în literatura și presa vremii” și Viața cotidiană în Dobrogea în perioada sec. al XIX- lea – prima jumătate a sec. al XX- lea.”
„Constănțeancă prin naștere, Cella Serghi este o scriitoare care a locuit în prim plan al orașului de la malul mării deoarece nu s-a putut rupe de cetatea tomitană. În scrierile sale se remarcă vocația unei poetici a spațiului Dobrogean, de care scriitoarea se simte legată afectiv”, a declarat Georgeta-Gabriela Bobîrnea, autoare „Imaginea mării și a erosului în volumul Această dulce povară, tinerețea, Cella Serghi”.
Evenimentul se dorește a deveni o tradiție de celebrare a patrimoniului cultural și istoric, o ocazie deosebită de a sărbători și de a înțelege mai profund moștenirea noastră culturală.