dobroge.tv

Live

Expoziția foto-documentară „Comunitatea britanică din Kustendjie - Portrete din trecut”, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța

14 noiembrie 2023
Publicitate

Aportul adus de membrii comunității britanice a fost tema principală dezbătută astăzi la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța. De ziua Dobrogei, instituția de cultură a găzduit o expoziție de 18 panouri „încărcate” de povești de viață ale unor britanici care au trăit în România și care și-au pus puternic amprenta asupra infrastructurii regiunii sau a altor domenii precum cel medical sau portuar.

În anul 1857, la doar un an după încheierea Războiului Crimeei, Asociația Britanică „Danube & Black Sea Railway and Kustendie Harbour Limited” a obținut de la Imperiul Otoman concesiunea construirii căii ferate Constanța - Cernavodă, precum și pe cea a portului. Acest contract a condus la crearea în mica așezare din Dobrogea a unei comunități britanice.

Din momentul trecerii Dobrogei în administrația românească dezvoltarea regiunii s-a produs într-un mod accelerat, dar se pare că existau niște premise puse de englezi pentru că totuși administrația românească n-a venit pe terenul pe care l-ar fi putut lăsa otomanii dacă nu era această prezență engleză”, a declarat Aurel Mototolea, director Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

Începând de la construcțiile căilor ferate, amenajări portuare și până la elemente de civilizație, membrii comunității britanice și-au pus serios amprenta în țara noastră.

„Îl avem pe Edurard Haris al III-lea care era managerul Portului Kustendjie și care este cel care în 1879 l-a primit în gazdă pe principele Carol al României. Îl avem pe chirurgul Abraham Irwin Bolton poreclit ,,taie tot” care era extrem de popular și care a rămas în Dobrogea chiar și după 1878”, a declarat dr. Cristian Cealera, curator.

Nici domeniul medical n-a rămas neatins de englezi.

„Primul medic englez al orașului Constanța William Henry Cullen, care a trăit aici 30 de ani împreună cu familia sa, iar informațiile pe care noi le-am descoperit ne vorbesc despre modul în care ei au promovat arheologia și vestigiile antice din vechiul Tomis, fauna și flora, frumusețea Dobrogei”, a mai declarat dr. Cristian Cealera, curator.

La Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța a fost organizată expoziția foto-documentară „Comunitatea britanică din Kustendjie - Portrete din trecut”. 18 panouri „au rostit” povestea de viață a unor englezi care în decursul vieții s-au remarcat în România. Expoziția de artă a cuprins fotografii de epocă, documentele arhivelor britanice, dar și imaginile și jurnalele personale ale unor rezidenți britanici.

„Ei au reușit să publice în reviste și jurnale din Marea Britanie detalii foarte foarte importante”, a mai declarat dr. Cristian Cealera, curator

Dr. William Henry Cullen, frații ingineri Barkley, Edith Perkins, William Philip Price sau Abraham Irwin Bolton au fost câteva dintre personalitățile prezentate de ziua Dobrogei la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233