dobroge.tv

Live

Scafandrii militari români sărbătoresc 56 de ani de activitate

14 noiembrie 2023
Publicitate

Centrul de Scafandri din Constanța marchează, miercuri, 56 de ani de la înființarea primei structuri de scafandri militari din România. La ceas aniversar, Centrul 39 Scafandri prezintă un nou proiect încheiat cu succes. Este vorba despre finalizarea procesului de modernizare și reparații capitale la Nava Maritimă pentru Scafandri „Grigore Antipa”.

În anul 1967, pe 15 noiembrie, se înființa prima structură de scafandri militari din România: era denumită Grupul 279 Scafandri. Au trecut 56 de ani de atunci, timp în care structura de elită a Forțelor Navale Române s-a adaptat permanent la standardele internaționale în domeniu. Centrul 39 Scafandri este o structură unică în Armata României, de altfel singura instituție din țară acreditată să breveteze scafandri, atât în sistemul național de apărare, cât și pe civili. Centrul de Scafandri are constant proiecte semnificative. Anul trecut, de exemplu, în Constanța a fost inaugurat cel mai performant sistem de antrenament al scafandrilor, din Europa. Anul acesta, la aniversare, instituția anunță modernizarea și repararea capitală a Navei Maritime pentru Scafandri „Grigore Antipa”.

„Proiectul derulat la această capabilitate din compunerea Divizionului 176 Nave Scafandri de Mare Adâncime a constat în schimbarea în totalitate a operei vii și în procent de aproximativ 80% a operei moarte și a suprastructurii navei, reparații la elementele de rezistență și lucrări de amenajare a spațiilor interioare, lucrări de modernizare la instalația de lansare-recuperare ambarcațiune, la macaraua navală de punte telescopică cu trei brațe, la sistemul integrat de navigație, precum și la sistemul energetic naval de la bord”, arată Forțele Navale Române.

Centrul 39 Scafandri, la fel ca toate structurile din Forțele Navale Române, și-a adaptat rapid planurile de activități și procedurile operaționale, la situația actuală de securitate, odată cu declanșarea războiului din Ucraina în luna februarie a anului 2022. De la începutul conflictului din Ucraina până în prezent, scafandrii militari români au contribuit activ, alături de marinarii militari, la neutralizarea a cinci mine marine provenite din nordul Mării Negre.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233