Dobrogea, în haine de sărbătoare: 145 de ani de când a devenit parte a României. Programul evenimentelor de la Constanța
Astăzi se împlinesc 145 de ani de când Dobrogea, ţinutul dintre Dunăre şi Marea Neagră, a devenit parte a României după Războiul de Independenţă din anul 1878.
Timp de patru secole, Dobrogea a fost sub stăpânire otomană, iar Constanţa s-a numit Kustenge. Dobrogea a devenit parte a României după Războiul de Independenţă din anul 1878. România a preluat administraţia Dobrogei de Nord de la Rusia în data de 14 noiembrie 1878, când trupele române au trecut Dunărea spre a lua în posesie noua provincie.
Ziua Dobrogei este marcată ca sărbătoare publică din 2015.
Cu ocazia acestei zile, primarul Constanţei a transmis un mesaj.
“145 de ani de când Carol I a făcut dreptate pentru Dobrogea milenară, cea mai frumoasă și cea mai însuflețită provincie românească.145 de ani de când regiunea noastră a revenit acasă și a reîntregit teritoriul românesc intrând definitiv în conștiința poporului român.Astăzi nu este doar sărbătoarea noastră, ci a întregii Românii. La mulți ani, dobrogeni! La mulți ani, români!”, a scris Vergil Chiţac pe Facebook.
Ziua Dobrogei, sărbătorită la Tulcea
În acest an, Consiliul Judeţean Tulcea organizează mai multe evenimente, manifestările debutând la data de 13 noiembrie. Muzeul de Istorie şi Arheologie al Institutului de Cercetări Eco-Muzeale “Gavrilă Simion” din Tulcea (ICEM) în parteneriat cu Muzeul Naţional Bran organizează expoziţia “Regina Maria – gusturi şi atmosferă regală”, al cărei vernisaj are loc la data de 13 noiembrie 2023, orele 15.00, conform ICEM. Expoziţia se desfăşoară în perioada 13 noiembrie 2023 – 26 mai 2024 la sediul Muzeului de Istorie şi Arheologie Tulcea din Parcul Monumentul Independenţei. Biblioteca judeţeană “Panait Cerna” găzduieşte la 13 noiembrie 2023 o activitate intitulată “Biblioteca vie”, în timpul căreia cele mai frumoase poveşti de viaţă ale unor adulţi respectaţi din comunitatea locală vor fi împărtăşite elevilor.
În data de 14 noiembrie 2023, cu prilejul Zilei Dobrogei, la orele 10.00, la Monumentul Independenţei, se desfăşoară un ceremonial militar şi religios, iar la ora 14.00, la Teatrul “Jean Bart” are loc spectacolul “14 Noiembrie – Ziua Dobrogei”, în timpul căruia vor susţine recitaluri ansamblul “Baladele Deltei”, grupul “Nemuritorii” şi artistele Raluca Angel şi Monica Anghel. În aceeaşi zi, la orele 15.00, Muzeul de Artă găzduieşte finisajul Bienalei naţionale de pictură “Alexandru Ciucurencu” în timpul căruia cei mai buni expozanţi
vor fi premiaţi de autoritatea judeţeană. Consiliul Judeţean Tulcea organizează concursul “Dobrogea, pământ românesc”, pentru a marca împlinirea a 145 de ani de la revenirea Dobrogei la România, prin antrenarea elevilor din judeţ, indiferent de vârstă, care sunt chemaţi să contribuie cu lucrări, picturi, desene, machete, poezii, cântece, compuneri sau eseuri, care abordează această temă.
Ziua Dobrogei, sărbătorită la Constanţa
Deopotrivă, la 14 noiembrie 2023, Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa şi Biblioteca Judeţeană ”Ioan N. Roman” Constanţa, împreună cu Palatul Copiilor şi Universitatea ”Ovidius” Constanţa, organizează proiectul judeţean ”Istorie şi Civilizaţie în Dobrogea Multiculturală” – Ediţia I, dedicat aniversării a 145 de ani de la reintegrarea Dobrogei la statul român, potrivit https://bjconstanta.ro/. Acest proiect debutează cu simpozionul ”Dobrogea multiculturală”, în Aula Bibliotecii, începând cu orele 10.00, participanţi fiind cadre didactice, părinţi, elevi, reprezentanţi ai comunităţii locale.
Cu ocazia Zilei Dobrogei, este, de asemenea, organizat un eveniment special, începând cu orele 17.00, la Centrul Multifuncţional Educativ pentru Tineret ”Jean Constantin”, unde cultura şi gastronomia se împletesc sub cupola documentarului ”Flavours of Romania-Dobrogea”, conform http://www.primaria-constanta.ro/arhiva. La eveniment participă şi jurnalistul britanic Charlie Ottley.
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța organizează marți, 14 noiembrie, la ora 12.00, în Sala Vasile Canarache, vernisajul expoziției foto-documentare Comunitatea britanică din Kustendjie (1857-1882) – Portrete din trecut (The British Community of Kustendjie (1857-1882) – Portraits from the Past).
Marți, 14 noiembrie, Instituția Prefectului – Județul Constanța, în parteneriat cu Universitatea Ovidius Constanța și Inspectoratul Școlar Județean Constanţa, organizează „Dobrogenerații”, eveniment dedicat Zilei Dobrogei, transmite un comunicat din partea Prefecturii Constanța.
De la ora 14.00, va avea loc o ceremonie de depunere de coroane la Monumentul dedicat eroilor Războiul de independență al României, situat în parcul de la Casa de Cultură. De la ora 16.00, va avea loc o ședință solemnă comună a Consiliilor Județene Constanța și Tulcea.