Au fost montate primele bănci smart pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu. Unii constănțeni spun că investiția nu era necesară: „Constanța are nevoie de mai multe, nu știu dacă stăteam în băncile astea”
Sunt smart sau inteligente? Vorbim de băncile care au apărut pe străzile Constanței. It-iștii spun că, în esență, „smart” se referă la eficiența tehnică și la capacitățile tehnologice, în timp ce „inteligent” se referă mai degrabă la abilitățile cognitive și la capacitatea de a înțelege, învăța și adapta. Momentan, despre „mobilierul viitorului” nu putem spune ce funcție îndeplinește, și asta pentru că ele nu sunt funcționale, susține municipalitatea. În schimb, constănțenii trec pe lângă ele, le admiră și trec mai departe, alții consideră că astfel de investiții nu erau necesare, cel puțin nu acum.
Bulevardul Alexandru Lăpușneanu ar putea fi prima arteră smart din Constanța. După realizarea pistelor de bicicliști și amplasarea unor stații moderne, mobilierul urban are și el parte de o schimbare. Este vorba despre câteva zeci de bănci inteligente, care vor fi amplasate pe sectorul de drum dintre stațiunea Mamaia și Gara CFR. De asemenea, și pe șoseaua Mangaliei, dar și pe bulevardul Ferdinand ne vom putea bucura de un mobilier modern.
Primele bănci smart au apărut deja pe Bulevardul Alexandru Lăpușneanu. Acestea vin cu porturi USB, promit încărcare fără fir și Wi-Fi gratuit, însă, deocamdată, nu sunt funcționale, transmite Maria Mîner, reporter Dobrogea TV.
Mobilierul inteligent se alimentează cu energie solară, care oferă energie electrică gratuită în aer liber, capabil să încarce zece telefoane mobile simultan. Primăria promite că până la finalul anului, acestea vor deveni funcționale.
„Tineretul mai ales, că mai stă pe bancă..noi, cei bătrâni nu prea”, spune o constănțeancă.
Unii dintre trecători au analizat atent băncile viitorului, recunoscând că nu au știut care este rolul lor.
„Nici nu știam ce sunt. Dacă este un trecător și a rămas în pană de telefon, este bun...pentru mine care stau aici, nu”, spune o constănțeancă.
„Nu știu cât de practică este, cum funcționează. Ar trebui să aibă și instrucțiuni”, spune o altă constănțeancă.
„Constanța are nevoie de mai multe, nu știu dacă stăteam în băncile astea, dar sunt bune, nu spun nu. Din câte știu cu încărcare solară, chestia de Wi-Fi, masaj nu stiu dacă face”, spune un constănțean.
Specialiștii spun că este un pas important pentru orașul de la malul mării, însă o astfel de investiție are nevoie de atenția și grija atât a autorităților, cât și a constănțenilor. Cât de smart sunt acestea, rămâne să aflăm în momentul în care vor fi funcționale.
„Încă nu au fost date în funcțiune. Am probat cu propriul smart și încă nu sunt funcționale, iar dacă sunt smart sau nu, rămâne de văzut. Au fost expuse ca având: calitatea aerului, expunere publicitară, porturi USB, Wi-Fi și încărcare. Rămâne să vedem dacă intră în categoria celor smart sau bănci inteligente”, a declarat Adrian Câju, IT-ist.
„Au posibilitatea înmagazinării energiei pentru timpul nopții și pentru zilele înnorate. Astfel cât așteptăm autobuzul, ne putem încărca telefonul ori ne ajutăm de funcția wi-fi pentru a naviga pe internet”, a declarat Ionela Barboi, purtător de cuvânt Primăria Constanța.
Mobilierul urban inteligent se mai găsește și în centrul județelor Cluj și Sibiu. De altfel, și marile capitale europene se bucură de aceleași condiții.
„Dacă acestea vor fi funcționale, vom fi și noi în standarde cu Uniunea Europeană”, a mai declarat Adrian Câju, IT-ist.