Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, în vizită la Constanța: „Zona Mării Negre este de o importanță strategică excepțională pentru NATO”
Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană s-a aflat astăzi, 11 noiembrie, la Constanța, acolo unde a vizitat Academia Forțelor Navale (AFN) „Mircea cel Bătrân” și s-a întâlnit cu elevii și studenții din cadrul AFN, Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu” și Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” din Constanța. De asemenea, Secretarul General Adjunct al NATO a vizitat Portul Militar Constanța.
Ulterior, Mircea Geoană a susținut o conferință de presă. El a menționat că vineri, 10 noiembrie, a avut o întâlnire cu prim-ministrul Nikolai Denkov, ministrul Apărării, Todor Tagarev, și Șeful Statului Major, Emil Eftimov și a vizitat Grupul de Luptă Multinațional NATO staționat la Novo Selo.
„Închei aceste două zile de vizită în bazinul Mării Negre cu reconfirmarea a ceea ce NATO afirmă în mod constant: zona Mării Negre este de o importanță strategică excepțională pentru NATO. Aliații noștri români, bulgari și turci, dar și partenerii noștri din Ucraina, Moldova și Georgia sunt extrem de importanți pentru securitatea generală a Alianței noastre. Și suntem hotărâți să investim, împreună cu aliații din zonă, împreună cu restul aliaților și să implementăm planurile de apărare pentru zona de sud, Marea Neagră și Mediterană pe care liderii noștri l-au adoptat în urmă cu câteva zile. Suntem într-o formă de implementare și alocare și găsire de resurse pentru a putea să ne protejăm teritoriul, aliații și interesele, inclusiv cele economice în această zonă. Vom continua să acordăm o atenție specială zonei Mării Negre și să luăm toate măsurile pentru a ne proteja interesele, cetățenii și economiile”, a declarat Mircea Geoană.
Viziunea NATO asupra atacurilor de la granița României cu Ucraina
Întrebat cum vede NATO problemele de la granița României cu Ucraina, din zona Tulcei, Mircea Geoană a răspuns: „După ce autoritățile române au făcut verificările necesare și au identificat bucățile de drone care au căzut pe teritoriul României, aceste lucruri sunt importante pentru noi. Imediat comandantul suprem aliat și militarii noștri au luat măsuri imediate de suplimentare a tot ce înseamnă supraveghere și sistem de informație și sisteme anti rachete și anti drone din zona Tulcea”.
El a menționat că aliații americani, olandezi, francezi au luat imediat măsuri de suplimentare a poliției aeriene pentru această zonă.
„Soluția durabilă este implementarea integrală a planurilor de apărare, pentru că ele vor respecta toate aceste necesități și vom intra într-o zonă multidomeniu, în care nu doar navalul și terestrul și aerianul dar și ciberneticul și spațialul vor face parte din aceeași logică de apărare și descurajare”, a mai declarat Geoană.
Întrebat despre vizita în Portul Militar, Mircea Geoană a afirmat că atât vizita la Constanța cât și cea din Bulgaria au avut ca scop creionarea situației concrete din teren a securității din zona Mării Negre.
„Plecăm înapoi la Bruxelles împreună cu echipa mea și venind cu elemente suplimentare care vor îmbogăți înțelegerea, cunoașterea și acționabilitatea măsurilor pe care le vom lua pentru a sprijini în continuare o zonă care rămâne sensibilă și foarte importantă pentru noi. Vizita mea este un mesaj politic, a importanței pe care noi, la NATO, o dăm Mării Negre și Dunării” a afirmat Mircea Geoană, menționând că Dunărea crește tot mai mult în relevanța strategică.