dobroge.tv

Live

Noua lege a pensiilor a fost aprobată după un scandal între PSD şi PNL

Noua lege a pensiilor a fost aprobată după un scandal între PSD şi PNL
09 noiembrie 2023
Redactia DTV
Publicitate

Proiectul legii pensiilor, care a provocat astăzi un scandal în coaliţie, a fost aprobat joi de Executiv, afirmă surse guvernamentale citate de news.ro.

Scandalul din coaliţie a pornit după ce ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, ar fi refuzat să-și dea avizul pentru noua lege care crește pensiile românilor, pentru că nu sunt bani, și i-ar fi cerut premierului să găsească soluții, spun surse politice citate de digi24.ro.

Liberalii afirmă că impactul bugetar al noii legi a pensiilor este nesustenabil, după recalcularea tuturor pensiiilor. Ministerul Finanţelor a avizat proiectul, însă cu mai multe observaţii şi se aşteaptă şi avizul Consiliului Economic şi Social (CES) pentru a adoptarea lui în şedinţă. Şedinţa de Guvern ar urma să se reia după ora 16.30.

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a afirmat în interiorul partidului că Guvernul Ciolacu, în ansamblu, trebuie să îşi asume găsirea banilor pentru pensii şi că nu trebuie repetată greşeala din 2019 când Guvernul Dăncilă promitea majorări de 40%, care nu se susţineau bugetar, au precizat surse liberale pentru news.ro.

Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului de Finanțe, Marcel Boloș, joi, la începutul ședinței de guvern, să vină cu un plan de măsuri asumat, cu „termene clare de implementare”, care să ducă la îmbunătățirea colectării la bugetul de stat, dar la digitalizarea ANAF și a sistemului de e-facturare.

„Știm cu toții, în cererea de plată nr. 4 (din PNRR – n.r.) este nevoie de o reformă fiscală. Până la reforma fiscală, aștept de la ministrul Finanțelor un plan de măsuri administrativ asumat: atât în ceea ce privește colectarea la bugetul de stat, cât și planul concret – prevăzut și el – în ceea ce privește digitalizarea ANAF-ului și a sistemului vamal. Vreau să știu termene clare de implementare a sistemului de e-facturare, sigiliul electronic împreună cu radarul mărfurilor, facturi electronice pentru toate achizițiile din sistemul public, facturi electronice pentru toate produsele accizabile sau cu risc mare de evaziune – aici le știm cu toții, sunt produse de balastieră, flori fructe și legume – și un plan de măsuri administrativ și legislativ. Presupun că cel legislativ înseamnă să fie prezentat cu tot cu avize de la colegii noștri din Guvernul României”, a declarat Marcel Ciolacu în ședința de guvern de joi, citat de digi24.ro.

Înainte de ședință, într-o discuție cu jurnaliștii, care l-au întrebat despre refuzul ministrului de Finanțe Marcel Boloș de a aviza proiectul legii pensiilor, premierul Ciolacu a răspuns laconic: „Așa e el, mai supărăcios”.

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a avut joi înainte de şedinţa de Guvern, o reacţie la nemulţumirile venite dinspre PNL, pe noua lege a pensiilor. Ea a precizat că ceea ce circulă nu are legătură cu realitatea şi că a explicat în comisia de muncă care este cheltuiala cu pensiile, din septembrie până în decembrie, aproximativ 55 de miliarde lei. ”Asta înseamnă că ceea ce se rostogoleşte acum este fals, aceea este cheltuiala cu pensiile recalculate din septembrie până în decembrie”, a spus ministrul, precizând că faţă de majorarea cu 13,8 %, care oricum era prevăzută şi pe actuala formulă a legii, impactul suplimentar este de 10 miliarde.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233