dobroge.tv

Live

Sărbătoare mare astăzi - tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil! Ce NU ai voie să faci în această zi

Sărbătoare mare astăzi - tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil! Ce NU ai voie să faci în această zi
08 noiembrie 2023
Redactia DTV
Publicitate

Sfinții Arhangheli Mihail şi Gavril sunt sărbătoriți în fiecare an de credincioşii ortodocşi şi greco-catolici pe data de 8 noiembrie. Sfinții Mihail și Gavril sunt consideraţi conducătorii cetelor de îngeri şi călăuzele sufletelor spre Rai.

Arhanghelul Gavril este considerat a fi mesagerul veştilor bune. Potrivit Noului Testament, el le-a vestit sfinţilor părinţi Ioachim şi Ana naşterea Fecioarei Maria. De asemenea, vestea cea bună, naşterea Mântuitorului, a fost adusă Maicii Domnului tot de Arhanghelul Gavril. Este înfăţişat în icoane ca purtător al unui semn divin, un crin sau o trompetă (în care va suna pentru a anunţa cea de-a doua venire a lui Iisus pe Pământ).

Mihail, care transmite rugăciunile adresate de credincioşi Tatălui Ceresc şi este cel dintâi dintre îngerii păzitori care s-a luptat cu îngerii răzvrătiţi împotriva lui Dumnezeu, este reprezentat în iconografia ortodoxă în costum de soldat, purtând în mână o suliţă cu vârful îndreptat spre pământ. Sf. Arhanghel Mihail este mai des întâlnit în tradiţiile româneşti decât Gravriil. Astfel, în popor se spune că el este cel care ia sufletele oamenilor, stând la căpătâiul bolnavilor, dacă aceştia vor muri, sau la picioare, dacă vor scăpa de boală şi va continua să trăiască. Conform unei legende, Mihail ar fi fost iniţial un om simplu, însurat cu o fată frumoasă, pe nume Stăncuţa. După căsătorie, aceasta s-a transformat într-o femeie rea, iar pentru răbdarea pe care Mihail ar fi avut-o faţă de ea, Dumnezeu l-a făcut sfânt.

Despre Sfinții Mihail și Gavril, tradiţia spune că nu e doar motiv de sărbătoare, ci şi de reculegere şi de pomenire a celor plecaţi din această lume. Iar reculegerea şi pomenirea sunt mai potrivite acum, când România încă-şi plânge tinerii morţi în clubul groazei.

Tradiții și superstiții de Sf Arhangheli Mihail și Gavril

În ceea ce-l priveşte pe Arhanghelul Mihail, acesta, se spune, că poartă cheile Raiului, este un vrednic luptător împotriva diavolului şi veghează la căpătâiul celor bolnavi. Dacă acestora le este scris să moară, Arhanghelul Mihail stă la capul lor, în partea dreaptă.

Se crede că în stânga stă diavolul, gata să înşface sufletul celui care trece în nefiinţă, iar Arhanghelul Mihail are menirea de a-l salva pe muritor de la aceasta, retezandu-i Necuratului capul cu sabia. Încăperea, se spune că se umple de sânge, motiv pentru care totul trebuie spălat şi curăţat în camera respectivă. Dacă bolnavilor le este dat să trăiască, atunci Mihai stă la picioarele lor.

Pentru că atât Sfântul Mihail, cât şi Sfântul Gavriil sunt văzuţi că păzitori ai oamenilor de la naştere până la moarte, în credinţa populară se spune că ziua de 8 noiembrie este cea mai nimerită pentru a aprinde o lumânare, pentru a fi călăuzit spre Rai în viaţa de Apoi. Această, pentru că, potrivit folclorului, cei doi sfinţi participă şi la Judecata de Apoi.

De asemenea, în credinţele populare Sfântul Mihail este şi protectorul Lunii şi al Soarelui şi că ori de câte ori diavolii încearcă să le fure de pe cer (eclipse), nu ezită să se lupte cu ei.

O tradiţie regăsită şi în Transilvania, şi în Bucovina cere ca gospodinele să coacă, de Sfinţii Mihail şi Gavriil, „turta areţilor” (areţii fiind, în limbajul de la stâne, berbecii despărţiţi de oi).

De Sfinții Mihail și Gavriil, areţii sunt sloboziţi din nou în staulul oilor. Turta, preparată din grâu sau porumb, este aruncată între oi şi de felul în care cade depinde rodul din primăvară: dacă turta cade cu faţa în sus, oilor le va merge bine şi vor făta uşor; turta căzută cu faţa în jos meneşte de rău – oile vor făta greu şi mulţi miei vor pieri înainte de a veni pe lume. Obiceiul este legat de „statutul” acordat Arhanghelilor Mihail şi Gavriil de patroni ai oilor.

În popor, se spune despre Arhanghelul Mihail că are putere asupora Soarelui și Lunii, pe care le eliberează din puterea dracilor, atunci când aceștia le fura (eclipse). De asemenea, se spune că are putere asupra soției lui Scaraoțchi, Mamareaua, care vrea să dea drumul la ger, pe pământ, dintr-o dată.

Ce să NU faci în această zi

De sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavriil, este important să cultivăm armonia și iubirea în relațiile noastre. Nu este bine să ne certăm sau să ne supărăm pe cei dragi în această zi specială.

Pe 8 noiembrie nu este bine să cerem bani sau să pretindem lucruri de la cei din jur.

În ziua sărbătorii Sfinților Mihail și Gavriil, nu este recomandat să lucrăm. Se spune că aceasta poate aduce chin în momentul morții. De asemenea, este interzis să coasem sau să tricotăm în această zi. Nu trebuie să dăm cu mătura în gospodărie sau să croșetăm. Se spune ca cei care nu vor respecta aceste lucruri vor avea o moarte lentă.

De asemenea, nu avem voie să spălăm sau să călcăm rufe în această zi.

Este important să fim generoși și să nu ne zgârcim la bani sau la alimente în această zi specială. Nu trebuie să refuzăm să ajutăm pe cei săraci și este bine să facem o faptă de milostenie în această zi.

Pe 8 noiembrie nu ar trebui să mâncăm până când nu se termină Sfânta Liturghie. Cei care nu respectă acest lucru se pot confrunta cu probleme la stomac.


Sursă: libertatea.ro

Sursă foto: doxologia.ro

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233