dobroge.tv

Live

Americanii dau viață istoriei dobrogene. Vor realiza modele 3D ale unor obiective culturale: „Toată lumea ar trebui să se bucure de monumentele, siturile arheologice și colecțiile muzeelor din toate țările”

02 noiembrie 2023
Publicitate

Cetatea romană Tropaeum Traiani, Monumentul triumfal Tropaeum Traiani, metopele aflate în Muzeul Arheologic Adamclisi și Cetatea Histria vor căpăta viață. Acest lucru va fi posibil printr-un amplu proiect al unui ONG american în colaborare cu Institutul Național de Patrimoniu. Concret, bunurile culturale vor fi digitalizate, iar modelele 3D obținute în urma procesării datelor vor ajunge către publicul larg.

„Suntem convinși că toată lumea ar trebui să aibă oportunitatea să cunoască și să se bucure de monumentele, siturile arheologice și colecțiile muzeelor din toate țările. Tocmai de aceea, toate modelele 3D pe care le facem aici, în România, și în Constanța vor fi disponibile online, gratuit, pentru toată lumea”, a declarat Victor Lopez, Global Digital Heritage.

Specialiștii vor folosi tehnici complementare de digitizare, precum fotografierea terestră, fotografierea aeriană și scanarea de la sol. Deja au mai făcut astfel de lucruri în străinătate, dar și în țară, la Târgoviște. Iar Constanța nu avea cum să lipsească din acest proiect.

„Este unul dintre cele mai cunoscute locuri în antichitate, pentru că în același județ avem două orașe grecești devenite ulterior romane. Avem Tomisul și avem Callatisul. Avem o bogăție culturală remarcabilă și avem poate unul dintre cele mai puternice motive pentru care zona este vizitată”, a declarat analist-arheolog Bogdan Sandric, Institutul Național al Patrimoniului.

La alegerea specialiștilor au contat valoarea arheologică și istorică excepțională, dar și nevoia de a fi mai bine promovate bunurile culturale ale regiunii.

„Prin proiecțiile 3D vom descoperi cu certitudine dovezile existenței noastre aici, și nu numai, dar vom avea o proiecție foarte bine definită la tot ce înseamnă aceste situri arheologice, tot ce înseamnă aceste cetăți”, a declarat Mihai Lupu, președinte Consiliul Județean Constanța.

Deja se lucrează în zona Adamclisi și, cel mai probabil, până la sfârșitul anului, toate scanările 3D din zonă vor fi online, disponibile tuturor. Însă, ținând cont de amploarea procesului de scanare, întregul proiect, inclusiv Cetatea Histria, se va încheia anul viitor.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233