dobroge.tv

Live

Iohannis, despre aderarea României la Schengen: Argumentele Austriei sunt cel puţin străvezii

Iohannis, despre aderarea României la Schengen: Argumentele Austriei sunt cel puţin străvezii
26 octombrie 2023
Redactia DTV
Publicitate

Preşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat, astăzi, înaintea participării la Consiliul European de la Bruxelles, despre strategia României la Consiliul JAI pentru aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen şi despre opoziţia continuă a Austriei. Președintele Klaus Iohannis a declarat că argumentele Austriei pentru blocarea aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen nu stau în picioare, din moment ce a acceptat aderarea Croației.

„Asta cu forţările nu prea ţine în relaţiile din interiorul UE, dar sigur este puţin deprimant ca de la Viena să auzi ca şi cum acolo o placă s-ar fi stricat puţin, tot acelaşi text, în condiţiile în care România performează foarte bine în oprirea migranţilor ilegali. Noi continuăm. Deci eu continui pe toată linia diplomatică începută, împreună cu toată echipa mea şi Guvernul face tot ce poate.

Devine din ce în ce mai ciudat acest dialog, în condiţiile în care Austria de fiecare dată spune clar că nu are nimic împotriva României şi Bulgariei, dar se opune extinderii spaţiului Schengen, în condiţiile în care exact în aceeaşi şedinţă a aprobat aderarea Croaţiei. Deci argumentele sunt cel puţin străvezii. În aceste condiţii, noi continuăm, noi continuăm toate discuţiile. Ştim foarte bine că noi îndeplinim absolut toate criteriile Schengen”,a spus preşedintele Iohannis.

Pe de altă parte, a continuat el, „realitatea e că Spațiul Schengen nu mai funcționează și aproape că nu mai există”. 

„Din cauza migrației, care este destul de importantă, multe state și-au închis granițele. Chiar în zona noastră, în estul Uniunii, au apărut succesiv mai multe închideri de granițe. Cineva ar putea să constate că vrem să intrăm într-un acord care nu mai funcționează. E o întrebare pe care trebuie să ne-o punem și discuția pe Schengen este mai veche. Faptul că Schengen are probleme se știe de mult și, pe de o parte, există dorința de a moderniza acordul Schengen, pe de altă parte, există unii care se opun la orice, inclusiv la extindere”, a spus Iohannis.

 El a adăugat că de mai mulți ani a discutat acest subiect cu liderii europeni și le-a spus că România „ar deveni un punct forte” pentru Spațiul Schengen, care ar deveni mai sigur și mai puternic prin aderarea României. 

Întrebat dacă România ar trebui să facă plângere la Curtea de Justiției a Uniunii Europene pe acest subiect, Iohannis a răspuns: „E o chestiune juridică foarte complicată. Nu am întâlnit doi juriști care să aibă același punct de vedere”.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233