Minorii nu vor mai putea cumpăra energizante. Proiectul a trecut de Senat şi urmează să ajungă la Camera Deputaţilor
Băuturile energizante nu vor mai fi vândute minorilor nesupravegheați de părinți și vor dispărea și din automate. Proiectul privind interzicerea comercializării băuturilor energizante către minori a trecut de Senat şi urmează să ajungă la Camera Deputaţilor, care este for decizional.
n România, doi din trei tineri consumă energizante. Cifrele sunt alarmante, astfel, anual, românii beau energizante de 60 de milioane de euro, iar zilnic peste 40.000 de litri de astfel de băuturi se vând în ţara noastră.
Medicii avertizează asupra efectelor adverse ale acestor băuturi. 4 din 10 tineri s-au plâns de dureri de cap, insomnie, amețeli, dificultăţi de respiraţie și creșterea tensiunii arteriale.
Dr. Doru Negru, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice, a atras atenţia asupra efectelor pe care le pot avea energizantele în corpul copiilor şi al tinerilor, mai ales dacă sunt consumate în exces. Dr. Negru spune că tinerii şi copiii nu au nevoie de astfel de băuturi, pe care le numeşte bombe calorice cu multă energie în volum foarte mic, cu eliberare rapidă. Creşterea bruscă a glicemiei, agitaţie, creşterea tensiunii, sunt doar câteva dintre efecte, spune medicul.
„Hai să ne gândim un piculeţ! Mai ţineţi minte că era pe vremuri o tâmpenie de reclamă: ”Părinţi, daţi copiilor dulciuri!” Hai să le stricăm dinţii, hai să-i îngrăşăm, hai să-i agităm şi aşa mai departe.Ce sunt aceste energizante? Cafeină şi glucoză. Păi copilul e şi aşa agitat, îi mai trebuie să se mai agite? Păi, o să spuneţi: ”Are nevoie, că se duce la şcoală să înveţe mult”. Foarte bine, nimeni nu-l împiedică să înveţe, cafeina nu face decât să stoarcă ultimele rezerve de energie din celulă. În condiţiile în care, ca să înveţi foarte bine, nu trebuie decât să faci din când în când pauză şi să alternezi stresul psihic al învăţatului cu stresul fizic al alergatului. Te opreşti din învăţat, faci câteva genuflexiuni, câteva mişcări sau poţi să alergi de trei ori în jurul blocului, ai încărcat bateriile şi te apuci din nou de învăţat, nu ai nevoie de aşa ceva. Sunt păcătoase, sunt păguboase, sunt rele”, a explicat dr. Doru Negru, pentru news.ro.
Peședintele Camerei Deputaților, social-democratul Alfred Simonis, a anunţat, pe 12 septembrie, că a depus în Parlament două proiecte de lege prin care vrea interzicerea de la comercializare către minori a băuturilor energizante şi a ţigărilor electronice.
„Am depus în Parlament două iniţiative legislative prin care dorim să interzicem comercializarea către minori a băuturilor energizante şi a ţigărilor electronice. Energizantele conţin substanţe, precum cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona şi alţi compuşi cu efect de stimulare a sistemului nervos central şi reprezintă un real pericol pentru sănătatea copiilor”, a scris Alfred Simonis, marţi pe Facebook.
Deputatul PSD a adăugat că proiectul de lege privind ţigările electronice a venit ca urmare a discuţiilor cu reprezentanţii din sistemul de învăţământ care s-au plâns că fenomenul ia amploare în şccoli.
„Cât despre ţigările electronice, acest proiect de lege a apărut în urma mai multor discuţii pe care le-am purtat în special cu reprezentanţi ai sistemului de învăţământ care s-au plâns de un adevărat fenomen care se petrece chiar în şcoli. Uşurinţa cu care se pot procura aceste ţigări este uluitoare”, a completat Simonis.
Sursă foto: Clinica Speranta Craiova