Revoltă la Spitalul Județean de Urgență din Constanța! Medicii rezidenți amenință că nu vor mai asigura gărzile - Ce spune conducerea unității medicale
Medicii rezistenți de la Spitalul Județean de Urgență din Constanța amenință că nu vor mai asigura gărzile. Se plâng de volumul mare de muncă și de faptul că nu sunt plătiți corespunzător, plata gărzilor fiind la nivelul din 2018. Reprezentanții unității spitalicești admit că este o problemă, dar susțin că, deocamdată, la spital este asigurată continuitatea actului medical.
Peste 900 de medici rezidenți, la care se adaugă alți circa 300 de farmaciști rezidenți activează în prezent la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Constanța. Iar în rândul multora au apărut nemulțumirile. Rezidenții reclamă într-un memoriu că pe anumite secții sunt zile fără medici de gardă desemnați pentru linia 2 sau că numărul de paturi alocat fiecărei linii de gardă este depășit. Probleme mari ar fi pe secțiile Medicală I și II, Gastroenterologie, Nefrologie şi Oncologie, unde numărul de paturi pentru o linie de gardă este de 215, iar legal ar trebui să fie 70 de paturi. Și faptul că sunt prost plătiți pentru gărzi îi nemulțumește pe rezidenți.
„Insistăm pentru extinderea responsabilităţii întocmirii graficelor de gardă, iar până la soluţionarea problemei, ne rezervăm dreptul de a lăsa neacoperite gărzile de pe linia 1, în zilele în care nu există medic corespondent pe linia 2”, se arată într-un memoriu al medicilor rezidenți.
Problema nu ar fi doar în unitatea spitalicească din Constanța, ci și în altele din țară, spun reprezentanții instituției, care sunt conștienți de faptul că rezidenții au de ce să fie nemulțumiți: pe de-o parte plata gărzilor este la nivelul anului 2018, pe de altă parte, volumul de muncă este din ce în ce mai mare.
„Este o perioadă mai dificilă având în vedere faptul că nu s-au mai făcut angajări şi întâmpinăm dificultăţi în a asigura gărzile, dar şi turele de noapte în cazul asistentelor şi al personalului auxiliar. Există în acest sens un memorandum trimis la Ministerul Dezvoltării, pentru angajarea de personal: medici, asistenţi, fizicieni, personal auxiliar”, a declarat Crina Kibedi, purtător de cuvânt SCJU Constanța.
În ciuda problemelor, la nivelul Spitalului Județean de Urgență se asigură continuitatea actului medical, mai dau asigurări reprezentanții unității.
„În cazul în care acest lucru nu va mai fi posibil, va fi convocat Consiliul Medical de către conducerea spitalului şi se va lua cea mai bună decizie”, a mai declarat Crina Kibedi, purtător de cuvânt SCJU Constanța.
În prezent, rezidenții de anul I primesc un salariu brut cuprins între 5.700 de lei și aproximativ 7.000 de lei. Cei din anul șase au aproape 9.000 de lei, însă sumele diferă de la o secție la alta. O gardă se plătește cu 150 de lei. De curând, pe lună, se mai acordă o indemnizație de 500 de lei, însă banii se impozitează.