dobroge.tv

Live

Expoziția de grafică ''Semn.Simbol.Semnificație'' a artistei Anca Pașa Deaconu, își continuă ''călătoria'' și face un nou ''popas'' la Timișoara, în Casa cu iederă

Expoziția de grafică ''Semn.Simbol.Semnificație'' a artistei Anca Pașa Deaconu, își continuă ''călătoria'' și face un nou ''popas'' la Timișoara, în Casa cu iederă
11 octombrie 2023
Redactia DTV
Publicitate

Pornind de la operele încărcate de semnificații simbolice ale lui Constantin Brâncuși (1876, Hobița, Gorj–1957, Paris), de la a cărui naștere s-au aniversat anul acesta, la 19 februarie, 147 de ani, artista Anca Pașa Deaconu aduce, încă o dată, un omagiu marelui sculptor, resemantizând motive brâncușiene în propriile lucrări de grafică prezentate în expoziția personală Semn.Simbol.Semnificație.

O primă versiune a acestei expoziții a fost vernisată în decembrie 2022, la Muzeul Național „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, oraș ales în mod simbolic, pentru ansamblul monumental alcătuit din Coloana Infinitului, Masa Tăcerii şi Poarta Sărutului (la care se adaugă Aleea scaunelor), creat acolo de Brâncuși în anii 1937–1938.

Îmbogățită cu noi lucrări ale artistei, expoziția a fost apoi itinerată la Muzeul „Ion Jalea” din Constanța, în februarie 2023. Și această alegere a fost una semnificativă, legată de originea dobrogeană a artistei, care a urmat studii de licență la Facultatea de Arte a Universității „Ovidius” din Constanța, la începutul anilor 2000, pe când atelierele studenților erau găzduite chiar în respectivul muzeu. De asemenea, s-a dorit atunci crearea unui dialog vizual insolit între sculpturile lui Ion Jalea din expunerea permanentă și lucrările de grafică ale artistei, așadar un dialog între arta modernă și cea contemporană, bazat pe contrastul deschis-închis (luminile și umbrele sculpturilor care păstrează monocromia pietrei, respectiv albul și negrul din lucrările de grafică).

Expoziția Semn.Simbol.Semnificație își continuă „călătoria” și face acum un nou „popas” la Timișoara, în Casa cu iederă. Și de această dată, artista a adăugat nucleului inițial o serie de lucrări recente, create între timp, și a regândit expoziția special pentru spațiul galeriei timișorene, ca pe o instalație site-specific.

Nu în ultimul rând, expoziția Semn.Simbol.Semnificație se înscrie într-o serie de evenimente pe care artista le-a organizat ca parte a cercetării sale doctorale la Universitatea de Arte București, precum proiectul „Fața în față” la Muzeul de Artă Constanța (august 2022) sau „Fața în față. Începuturi” la Galeria Arta a UAP Craiova (februarie 2023, cu ocazia Zilei Naționale „Constantin Brâncuși”), în care a combinat cu rafinament și inteligență vizuală diverse medii de expresie – pictură, obiect, colaj, instalație, fotografie, video, performance.

Printr-o interpretare de tip semiotic, Anca Pașa Deaconu invită privitorul într-un drum inițiatic, pentru a traversa un labirint de semnificații a căror descifrare presupune contactul cu opera brâncușiană, emblematic reprezentată prin ansamblul monumental de la Târgu Jiu.

Regăsim, astfel, în expoziția Ancăi Pașa Deaconu motivul sărutului brâncușian, sublimat pe grinda orizontală a Porții Sărutului sub forma sferei secționate median – un laitmotiv dominant – sau trimiteri la elementele romboidale (modulul octaedric), care asigură creșterea ritmică pe verticală a Coloanei Infinitului, și la numărul simbolic 12 (scaunele de la Masa Tăcerii, cei 12 apostoli, orele zilei / nopții). Toate acestea, în lucrări care poartă însă amprenta profund originală a artistei.

De pildă, sub titluri ca Începuturi, Oglinda, Reflexie, Simbol, Scut, Povestea unui templu, artista creează compoziții în care spațiul plastic este descompus și recompus în manieră scenografică și geometrizantă, jonglând cu ambiguitatea și misterul luminii, în același timp diurne și nocturne, într-un joc caleidoscopic de reflexii multiple, care sugerează întoarcerea la începuturile lumii, la creația primordială.

Întregul demers plastic stă sub semnul raportului pregnant alb-negru, la rândul său cu conotații simbolice legate de dihotomii: ziua și noaptea, lumina și întunericul, binele și răul.

Printr-o fericită „aliniere a astrelor”, expoziția Ancăi Pașa Deaconu este deschisă în paralel cu ampla expoziție Brâncuși de la Muzeul de Artă – Timișoara, în cadrul programului de manifestări artistice găzduite de orașul care anul acesta este Capitală Europeană a Culturii.

Publicitate

Galerie Foto

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233