dobroge.tv

Live

"Haide, tati, coboară!". Momente emoţionante în Portul Constanţa - Andrei și frățiorul lui l-au aşteptat pe tatăl lor care a fost plecat în misiune pe Fregata ''Regina Maria''

11 octombrie 2023
Redactia DTV
Publicitate

Au fost din nou momente emoţionante în Portul Constanța. Fregata „Regina Maria” a revenit acasă după mai bine o lună pe mare. Familiile şi prietenii i-au aşteptat cu nerăbdare pe cei 240 de militari care au participat la operaţiunea NATO din Marea Mediterană. Aceștia au desfășurat acțiuni de monitorizare a spațiului maritim sub gruparea navală NATO a Operației „Sea Guardian”.

"Haide, tati, coboară!". Sunt strigătele lui Andrei și ale frățiorului lui. Împreună cu mama lor l-au așteptat pe cheu pe tatăl său care a fost plecat în misiune pe fregata „Regina Maria”. Nava s-a întors acasă miercuri și a fost întâmpinată cu onoruri militare și cu sunete de sirenă. Fregata a desfășurat acțiuni de monitorizare a spațiului maritim sub gruparea navală NATO a Operației „Sea Guardian”, a parcurs peste 5.000 de mile marine și a interogat aproximativ 200 de nave comerciale, care au tranzitat raionul maritim din aria de responsabilitate.

„De pe comanda de navigație există un formular standard de întrebări care sunt date către navele comerciale și acestea trebuie să ne răspundă într-un canal de comunicații maritime. Am avut o serie trageri pe care le-am executat în zona de operații. Acestea au fost de antrenament planificate pe parcursul participării la Operația „Sea Guardian”, a spus Cosmin PARTENE, comandant grup de luptă Navigați și Observare Fregata „Regina Maria”.

„Ca orice misiune a avut și provocări, însă unele peste care am trecut cu succes. De asemenea, pot să spun cu mândrie că atât nava, cât și eu am depășit recordurile față de ceea ce aveam în celelalte misiuni, adică am evoluat atât eu, cât și nava”, a spus lt. Alexandra GHINGHILOVSCHI, ofițer de cart Fregata „Regina Maria”.

Elicopterul IAR-330 Puma Naval a executat misiuni de cercetare, surpaveghere, interdicție maritimă, precum și misiuni de supravegere și interogare a navelor suspecte din raionul de observare.

„Este prima misiune reală, dar mediul în care am operat elicopterul este puțin diferit, dar cu o pregătire minuțioasă și cu ajutorul instructorilor, consider că ne-am îndeplinit misiunea. Cel mai greu a fost primele apuntări deoarece nava era în continuă deplasare, dar după câteva apuntări și am înțeles fenomentul am reușit”, a spus lt. Valentin TERENTE, pilot elicopter.

Prin participarea fregatei „Regina Maria” la Operația „Sea Guardian”, Forțele Navale Române contribuie la îndeplinirea obligațiilor asumate de România, cu privire la asigurarea securității maritime a Alianței Nord-Atlantice și lupta împotriva terorismului, alături de partenerii NATO.

„A executat numeroase misiuni pentru asigurarea securității maritime în regiunea de est a Mării Mediteraneene. Toți cei 240 de militari și un personal civil contractual care se afla la bordul fregatei „Regina Maria” au dat dovadă de curaj și prin modul exemplar prin care și-au îndeplinit misiunea”, a spus viceamiral Mihai PANAIT, șeful Statului Major al Forțelor Navale .

„Succesul dumneavoastră profesional se alătură misiunilor îndeplinite și gloriei Forțelor Navale Române. Operația „Sea Guardian” este angajamentul proactiv al NATO pentru descurajarea terorismului și al activităților ilegale în Marea Mediterană, o abordare 360 de grade care se desfășoară pe parcursul întregului an”, a spus gen. Daniel PETRESCU, șeful Statului Major al Apărării.

Pe cheu, nerăbdătoare, familiile şi prietenii abia aşteaptau ca să coboare membrii echipajului.

„Îl așteptăm pe tati cu emoții. Este pentru prima dată când venim pe dană la intrarea vaporului și avem emoții”

„Sunt foarte multe emoții. Mă simt foarte bine, foarte bucuros că îl revăd pe tati, dar emoțiile sunt foarte mari, nu mă așteptam să treacă timpul așa repede”

Marinarii militari vor primi permisii la țărm după care vor începe pregătirea următoarei misiuni. Fregata „Regina Maria” a încheiat cea de-a șasea participare a Forțelor Navale Române la Operația NATO „Sea Guardian” din Marea Mediterană. Armata României a contribuit activ la promovarea valorilor democratice ale Alianței Nord-Atlantice, atât prin asigurarea securității și stabilității în bazinul mediteraneean, cât și prin intermediul diplomației navale.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233