dobroge.tv

Live

Iohannis anunță un Parteneriat Strategic cu Ucraina: „L-am asigurat pe Zelenski de continuarea sprijinului, inclusiv militar, până la eliberarea întregului teritoriu și, mai departe, în reconstrucția țării”

Iohannis anunță un Parteneriat Strategic cu Ucraina: „L-am asigurat pe Zelenski de continuarea sprijinului, inclusiv militar, până la eliberarea întregului teritoriu și, mai departe, în reconstrucția țării”
10 octombrie 2023
Redactia DTV
Publicitate

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, marți, după discuția cu Volodimir Zelenski de la Cotroceni, că el și omologul său ucrainean au decis să demareze „procesul pentru a ridica relația dintre România și Ucraina la nivel de Parteneriat Strategic”.

CITEȘTE ȘI: UPDATE. Zelenski a ajuns la București: „România este un prieten care ne-a venit în ajutor în cea mai întunecată zi a noastră” - președintele Ucrainei, primit de Klaus Iohannis. VIDEO

„Mă bucur să îl primesc astăzi la Palatul Cotroceni pe Președintele Ucrainei, domnul Volodimir Zelenski. Această vizită are un caracter istoric pentru relația bilaterală și transmite un mesaj puternic privind angajamentul nostru constructiv. Ne dorim o relație bilaterală bazată pe încredere și valori comune, cu o viziune pe termen lung, și axată pe generarea de proiecte concrete în beneficiul cetățenilor noștri și al întregii regiuni. De aceea, am decis astăzi împreună să începem concret procesul pentru a ridica relația dintre România și Ucraina la nivel de Parteneriat Strategic”, a declarat Președintele României, marți, la Palatul Cotroceni, într-o conferință comună de presă cu omologul său ucrainean.

„Mă bucură faptul că am semnat astăzi cu președintele Zelenski o declarație comună, eveniment la care tocmai ați fost martori, o declarație care evocă exact acest cadru principial de cooperare. În prezent, ne concentrăm pentru a ajuta Ucraina să câștige războiul, dar în calitate de vecini și parteneri avem datoria și responsabilitatea de a ne proiecta relația pe termen lung. L-am asigurat astăzi pe președintele Zelenski de hotărârea României și a societății românești de a continua sprijinul multidimensional și consistent pentru Ucraina și poporul ucrainean, inclusiv cel de tip militar, atât timp cât va fi nevoie până la victoria împotriva agresiunii ruse, până la eliberarea întregului teritoriu, tragerea la răspundere a tuturor celor vinovați de crimele comise, și, mai departe, în procesul de refacere și reconstrucție a țării”, a adăugat președintele Klaus Iohannis.

Zelenski: România a ales Ucraina în cel mai dificil moment din istoria noastră

Drag popor român, sunt foarte bucuros să vizitez Bucureştiul, prima vizită de la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, împotriva libertăţii. Vă mulşumesc dvs personal, domnule preşedinte, echipei dvs, cetăţenilor României, pentru susţinerea şi ajutorul acordat ucrainei şi cetăţenilor Ucrainei în această perioadă dificilă şi dură. Îmi aduc aminet cât de călduros au fost întâmpinaţi oamenii noştri aici”, a spus Zelenski la Palatul Cotroceni.

Preşedintele Ucrainei a arătat că România le-a acordat şi sprijin militar şi umanitar.

Suntem recunoscători pentru solidaritatea dumneavoastră şi menţionăm că România a ales Ucraina în cel mai dificil moment din istoria noastră”, a spus Zelenski.

Preşedintele Zelenski a mai declarat că a discutat cu preşedintele României despre securitatea din regiunea Mării Negre, despre susţinerea formulei păcii. „Am vorbit despre infrastructură şi despre deschiderea unor puncte de trecere noi la frontiera comună. Am vorbit şi despre minorităţile naţionale”, a afirmat Zelenski.

Preşedintele Ucrainei a menţionat că „este o decizie foarte importantă de pregătire a piloţilor ucraineni în România. Se creează un centru de pregătire a acestor piloţi şi am discutat cu domnul preşedinte cum să accellerăm procesul de pregătire”, a arătat el.

„În România se cunoaşte foarte bine cît de periculos este terorismul rusesc, cât de periculoase sunt rachetele şi dronele, care atacă permanent regiunea Odessa, satele şi localităţile din apropierea graniţelor României. Este un pericol nu numai pentru stagtul nostru, e un pericol pentru toţi. (..) România este o ţara garant de asigurare alimentară a lumii întregi”, a spus Zelenski, precizând că se folosesc porturile de pe Dunăre, din România, care asigură necesităţile de alimente pentru alte ţări.

„Fiecare rachetă rusească, fiecare dronă rusească care atacă porturile noastre, apărarea acestor porturi trebuie să facem tot posibilul ca Rusia să nu poată transforma zona dunăreană sau a Mării negre într-o zonă moartă. Conlucrăm cu mai mulţi parteneri de-ai noştri pentru a întări sistemele anti-aeriene din regiunea Odesa şi a ţării întregi”, a spus el.

Volodimir Zelenski a subliniat că o altă direcţie strategică a cooperării dintre cele două ţări este cooperarea în triunghiul Ucraina-Moldova-România, care le va permite să creeze noi posibilităţi pentru ţări, în primul rând dezvoltarea economică.


Sursă foto/video: Facebook Administrația Prezidențială a României

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233