Primarul din Medgidia, Valentin Vrabie, a fost condamnat definitiv
Primarul din Medgidia, Valentin Vrabie, a fost condamnat definitiv la închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității.
Marți, 10 octombrie 2023, Curtea de Apel Constanța a decis să îl condamne pe Valentin Vrabie la închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității, fie la primăria Medgidia, fie la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii. Decizia este definitivă.
Valentin Vrabie a fost trimis în judecată în anul 2020. Procurorii au reținut că primarul din Medgidia a emis un certificat de atestare fiscală în favoarea unei firme, atestând prin fals intelectual că această nu ar fi avut datorii restante către bugetul local.
În realitate, firma în cauză, deținută de omul de afaceri Ilie Hondoreanu, avea datorii restante către bugetul localității, de aproximativ 16 mii de lei. Omul de afaceri, potrivit unor surse Ilie Hondoreanu urmă să vândă un imobil de pe rază localității Medgidia, însă ar fi trebuit că, înainte de Tranzacție să achite taxele și impozitelor locale, notează antena3.ro.
Primarul le-a fi cerut funcționarilor din subordinea să să emită certificatul cu zero datorii, însă cum aceștia au refuzat înscrisul a fi fost întocmit de primarul din Medgidia. Prejudiciul este de aproximativ 16 mii de lei, bani pe care omul de afaceri îi avea de dat la bugetul orașului Medgidia. Inițial judecătorii din Medgidia l-au condamnat pe primar pentru fals intelectual la un an și șapte luni de închisoarea cu executare.
Primarul a declarat pentru presa locală că își va da demisia în cel mai scurt timp.
„Desfiinţează în parte hotărârea atacată şi rejudecând, dispune:
Înlătură dispoziţiile art. 60 Cod penal, privind executarea în regim de detenţie a pedepsei de 1 an şi 7 luni închisoare aplicată inculpatului Vrabie Valentin.
Menține condamnarea de un an și 7 luni închisoare aplicată inculpatului Vrabie Valentin.
Interzice inculpatului Vrabie Valentin, dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pe o durată de 2 ani, cu titlu de pedeapsă complementară.
Interzice inculpatului Vrabie Valentin, dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat cu titlu de pedeapsă accesorie.
Constată suspendată de drept executarea pedepsei accesorii a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1, lit. a și b Cod penal pe durata suspendării sub supraveghere a pedepsei de un an și 7 luni închisoare, pedeapsa accesorie urmând a se executa în caz de anulare sau revocare a suspendării pedepsei aplicate.
Suspendă sub supraveghere executarea pedepsei de 1 an şi 7 luni închisoare aplicată inculpatului Vrabie Valentin.
Stabileşte un termen de supraveghere de 2 ani de la data rămânerii definitive a prezentei decizii.
Pe durata termenului de supraveghere de 2 ani, inculpatul va respecta măsurile de supraveghere şi va executa obligaţiile ce îi revin, după cum urmează: - a) să se prezinte la serviciul de probaţiune la datele fixate de acesta. b) să primească vizitele consilierului de probatiune desemnat cu supravegherea sa. c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea. d) să comunice schimbarea locului de muncă. e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă, -să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probaţiune Constanţa sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate; -să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 90 zile la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța sau Primăria mun. Medgidia prin Serviciul Monitorizare Servicii Publice şi Direcţia de Gestionare a Domeniului Public şi Privat Medgidia, instituţie ce va fi desemnată de către Serviciul de Probaţiune Constanţa în condiţiile legii.
Pune în vedere condamnatului că dacă pe parcursul termenului de supraveghere, nu respectă cu rea credinţă măsurile de supraveghere, nu execută obligaţiile impuse sau săvârşeşte o nouă infracţiune, instanţa va revoca suspendarea şi va dispune executarea pedepsei.
Menţine celelalte dispoziţii ale hotărârii atacate în măsura în care nu contravin prezentei”, se arată în minuta instanței.
Sursă foto: Facebook Valentin Vrabie