dobroge.tv

Live

Crucea Roșie a inaugurat un Centru de Promovare a Sănătății, la Constanța: ucrainenii, dar și persoanele vulnerabile din comunitate, vor beneficia gratuit de consultații și servicii medicale

05 octombrie 2023
Publicitate

Un nou Centru de Promovare a Sănătății a fost deschis la Constanța de Crucea Roșie Română. Aici, ucrainenii, dar și persoanele vulnerabile din comunitate vor beneficia gratuit de consultații dar și anumite servicii medicale. De asemenea, se va asigura și transportul celor cu dizabilități sau pentru cei cu condiții severe la unitățile medicale. Mai mult, pacienții care vor avea nevoie de investigații medicale suplimentare sau medicamente ți nu-și permit, vor fi sprijiniți financiar.

Printre cele mai delicate provocări cu care se confruntă ucrainenii din România se numără accesul limitat la serviciile de sănătate. Situația devine și mai problematică în momentul apariției primelor semne ale unei boli. Și asta pentru că nu toți refugiații cunosc limba engleză sau română și nici medic de familie nu au să-i consulte sau să le elibereze eventual o rețetă pentru a-și cumpăra medicamente.

„Nu întâmplător a fost ales Constanța. Constanța figurează în evidențele noastre ca fiind al doilea mare oraș din țară în care sunt mai mulți refugiați. Poate exista posibilitatea să crească numărul de refugiați mai ales pe perioada de iarnă când ei pleacă pentru că nu au cum să-și plătească utilitățile”, a declarat Ioan Silviu Lefter, consilier al președintelui Crucii Roșii Române.

„Am constatat că una dintre marile lor nevoie era aceea de a naviga în sistemul de sănătate românesc. Ei veneau dintr-un alt sistem, aveau această barieră de limbă, nu înțelegeau unde trebuie să meargă, ce trebuie să facă, cum o să facă acest lucru”, a declarat Raluca Buzea, manager proiect Crucea Roșie.

Iar pentru a acoperi această nevoie, Crucea Roșie împreună cu cei de la Crucea Roșie Franceză au înființat și la Constanța un Centru de Promovare a Sănătății. Beneficiari vor fi nu doar ucraineni, ci și persoanele vulnerabile din comunitățile noastre. De asemenea, se va asigura, și transportul la unități medicale pentru persoane cu dizabilități sau pentru cei cu condiții severe, astfel încât, toți cei care au cu adevărat nevoie să primească un sprijin.

„Vor beneficia de o consultație medicală gratuită, ori pe parte de medicină generală, ori pe parte de pediatrie, dar și consiliere psihologică și psihosocială atunci când este necesar”, a declarat Cristina Fodor, director Crucea Roșie Constanța.

„Cetățenii ucraineni au spus că au nevoie de mai mult sprijin. Am ajuns în a doua etapă a activității Crucii Roșii Române în care ne-am dat seama că trebuie să dezvoltăm servicii pe durată lungă pentru acești cetățeni. Așa au apărut centrele sociale, magazinele multiculturale și aceste centre de promovare a sănătății”, a mai declarat Raluca Buzea, manager proiect Crucea Roșie.

„Crucea Roșie Franceză susține Crucea Roșie Română din martie 2022 și pe baza solicitărilor făcute de Crucea Roșie Română, Crucea Roșie Franceză susține mai multe proiecte aici în România”, a declarat Laurent Mailait, șeful delegației franceze.

Acest proiect a luat naștere în urmă cu doi ani în timpul pandemiei. Atunci, membrii Crucii Roșii Române și-au dat seama că cei mai vulnerabili sunt vârstnicii care locuiește în satele unde nu există medici de familie. Atunci a început practic Caravana Sănătății „De Bine” care a ajuns deja în mai multe județe, iar acum s-a oprit la malul mării.

„Am pornit în 17 comunități rurale cu medici, medici voluntari alături de noi, medici de medicină generală, pediatri, cardiologi. Am făcut sute, mii de consultații și am constatat că impactul acestor activități este foarte mare”, a mai declarat Raluca Buzea, manager proiect Crucea Roșie.

„Sper ca acest centru să devină o emblemă a ceea ce poate reprezenta Crucea Roșie pentru comunitate atât pentru comunitatea românească, cât și pentru comunitatea refugiaților ucraineni care se regăsesc în județul Constanța”, a declarat Adrian Halpert, director general Crucea Roșie Română.

Centrul de Promovare a Sănătății din Constanța se află pe bulevardul Mamaia, nr. 135, etajul 5. Acesta funcționează de luni până vineri de la ora 09.00 la ora 17.00, iar accesul se face pe bază de programare telefonică la numărul 0723 361 897.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233