dobroge.tv

Live

Avocații din Constanța s-au alăturat protestului din întreaga țară: „Aș vrea să le reamintesc colegilor magistrați că în protestul masiv pe care l-au avut, noi i-am sprijinit”

04 octombrie 2023
Publicitate

„O zi fără avocați! Ziua în care justiția nu există”, a fost sloganul strigat de avocații din toată țara, astăzi. Angajații Baroului Constanța au pus lacătul pe ușă, nemulțumiți de felul în care își desfășoară activitatea și de sfidarea cu care sunt tratați cei care apără cetățenii în instanță. Mai mult, aceștia au o listă lungă de cerințe, care ar rezolva din problemele ce îi nemulțumesc.

Protestul a fost inițiat printr-o decizie a Consiliului Uniunii Naționale a Barourilor din România. Avocații își apără drepturile după ce, spun ei, nu au mai vrut să îndure provocările la care au fost supuși. Avocații din Constanța le-au fost alături colegilor din țară, au amânat dosarele pentru mâine și-au ieșit să își facă dreptate.

„Suntem aici să protestăm pentru drepturile justițiarilor. Am în vedere faptul că durata procesului depășește cu mult un termen rezonabil. Acest lucru se datorează faptului că, de ceva vreme, numărul judecătorilor este foarte mic, iar termenele acordate depășesc chiar și un an de zile”, a declarat Cătălin Filișan, decanul Baroului Constanța.

„Protestul este unul întins pe întreaga țară. N-aș vrea decât să le reamintesc colegilor magistrați că în protestul masiv pe care l-au avut, noi, corpul avocaților, i-am sprijinit continuu și a fost o perioada de trei luni de zile. Îi rugăm să ne înțeleagă”, a declarat Gheorghe Vulpoiu, prodecanul Baroului Constanța.

De asemenea, o altă problemă gravă este amânarea chemărilor în judecată. Pronunțările întârzie chiar și ani de zile, fapt care afectează toate părțile din dosare. Avocații își susțin clienții, apărându-le drepturile și interesele, chiar și în cazurile în care acestea pot deveni controversate. În consecință, avocații își doresc să își facă treabă fără să se simtă hărțuiți sau să le fie pusă viața în pericol.

„Ziua în care justiția nu există!” Mai multe nemulțumiri acumulate de a lungul timpul i-au adus pe avocați în pragul disperării. Astăzi ușile Barourilor din toată țara au fost închise, transmite Maria Mîner, reporter Dobrogea TV.

Avocaţii consideră că multe din neregulile sistemului judiciar pot fi rezolvate pe baza unei comunicări și implicări egale a puterii legislative şi executive. „Apărarea apărării”, „Respectați drepturile avocaților” și „Nu există justiție fără avocați” au fost unele dintre mesajele scrise astăzi pe foile ridicate la protest.

„Am avut un mesaj pentru respectarea drepturilor justițiarilor și a avocaților. Am vrut să subliniem că ne sunt încălcate anumite drepturi, fapt care se răsfrânge asupra clienților pe care îi reprezentăm”, a declarat Mihaela Drăgușin, avocat.

„Meseria de avocat să fie respectată, nu așa cum se comportă astăzi magistrații cu avocații indiferent de vârstă”, a declarat Crum Gheorghiu, avocat.

Baroul Constanța vrea rezolvarea acestor problemele. Lista este lungă, însă printre cerințe se numără și crearea unui sistem tehnic de înregistrare a declarațiilor din anchetele penale, care ar ușura munca angajaților, scanarea dosarelor de urmărire penală și includerea lor în dosarul electronic.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233