Imagini spectaculoase pe litoral. În loc de peşte, pescarii şi-au scos plasele de pescuit pline cu mii de meduze mari - VIDEO
Imagini spectaculoase au fost surprinse în această dimineaţă de pescarii din zona Agigea. Deşi au ieşit să adune plasele cu peşti, mare le-au fost surpriza când în plasele de pescuit se aflau mii de meduze. "Parcă e câmp de meduze!" a exclamat unul dintre pescari.
Meduzele din Marea Neagră sunt absolut spectaculoase. Clopotul are un diametru de cinci până la 10 centimetri, iar când se adună multe exemplare la un loc, peisajul este fascinant.
Pe țărmul românesc, meduzele s-au înmulțit pentru că nu au un prădător natural, ca în Marea Mediterană. La noi, doar cercetătorii recoltează aceste vietăți pentru a le studia.
„Meduzele se înmulțesc fiindcă în urma supra-pescuitului există o prea mică populație de pește care să poată prelua această resursă măruntă, acvatică”, a declarat Adrian Bîlbă, doctor în științe.
Meduzele au mii de firicele pe marginea cupolei care formează un mecanism de apărare, odată ce le-atingi. Nu sunt periculoase dar pot provoca arsuri ale pielii sau mici urzicături.
„Nu ar trebui să ne îngrijoreze deoarece nu este o meduză periculoasă. Este o meduză care nu este veninoasă, nu se întâmplă absolut nimic dacă intrăm în contact cu ea”, a mai declarat George Harcotă, biolog Institutul Național de
Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa”.
Pentru pescarii de la malul mării sunt însă un adevărat dușman. Ajung uneori să pescuiască mai multe meduze decât pești.
Mai grav este că acestea pot distruge plasele de pescuit verticale, numite taliene, pe care pescarii le montează în larg. O astfel de instalație, de peste 10.000 de euro, a fost distrusă anul trecut, de bancurile de meduze.
„Intră meduza și nu mai poți să faci nimic, adică ai pierdut și peștele, ai pierdut tot. Cele mai multe am avut anul trecut și acum doi ani: cred că erau peste cinci tone în fiecare tolbă. Dacă a intrat meduza în plasă și n-ai scos plasele la timp ai pierdut și plasă și tot, se duce tot. Nu mai ai nimic. Am avut meduze anul trecut și anii anterior mai mari decât găleata de 20 de kilograme, deci o meduză de abia o ridici de jos”, a declarat Ilie Brîndău, pescar Năvodari.
Ciclul de viață al acestor frumoase creaturi marine este de un an.