Tensiuni în coaliţie. Liberalii acuză PSD că vrea să naționalizeze Pilonul II de pensii private, Asociația pentru Pensiile administrate Privat: ''Lasă 8 milioane de români cu un viitor incert la pensie''
Astăzi, are loc o nouă şedinţă de Guvern cu privire la pachetul de măsuri fiscale. Întâlnirea se anunţă a fi una tensionată după ce printre politicieni și jurnaliști a început să circule o hârtie cu așa zise amendamente aduse proiectului guvernamental, printre care figura și unul care ar fi desființat Pilonul II de pensii private.
Acest articol prevede că ”persoanele care până la data de 1 ianuarie 2024 au aderat la un fond de pensii pot opta individual, în scris, pentru a rămâne participant la fondul de pensii unde figurează în evidenţe până cel târziu la data de 31 martie 2024. În plus, persoanele prevăzute la alin.(1) şi (2) ale art. 30 în vigoare la data de 31 decembrie 2023, care nu îşi exprimă opţiunea de aderare la fondul de pensii unde se află în evidenţe rămân asigurate în sistemul public de pensii”.
Potrivit deputatului PNL Florin Roman, propunerea vine de la secretarul de stat al PSD, doamna Daniela Pescaru.
”În timpul şedinţei de vot final, am primit pe grupul deputaţilor PNL o situaţie cu amendamentele pe care urmau să le susţină liderii de grup ai PNL şi PSD. Aici era şi un articol 7 care pentru noi a fost o surpriză totală, prin care practic se propunea o naţionalizare oarecum mascată a Pilonului 2 de Pensii, o propunere care vine de la secretarul de stat al PSD, doamna Daniela Pescaru şi doar vigilenţa noastră a făcut să observăm acest lucru”, a spus Florin Roman.
Asociația pentru Pensiile administrate Privat a transmis că desființarea Pilonului II ar lăsa 8 milioane de români în incertitudine în privința viitorului.
”Mecanismul propus este menit să distrugă cea mai de succes reforma structurală a ultimilor 15 ani, care a dus Romania în rândul țărilor civilizate. Toate statele din Uniunea Europeana si din OCDE au sisteme de pensii private complementare la Pilonul I, in mai mult de jumatate din cazuri fiind vorba de sisteme obligatorii sau semi-obligatorii. Mai mult, prin PNRR, Guvernul României si-a asumat sa intareasca Pilonul II si nu sa il desfiinteze, jalon pe care atât Guvernul cat si Comisia Europeana il considera indeplinit. Propunerea depusa azi in Parlament afectează grav si ireversibil Pilonul II de pensii, lăsând 8 milioane de romani cu un viitor incert la pensie, contrar directiei europene a Romaniei”,se arată în comunicatul Asociației.
De la ora 18:00, este programată şedinţa de plen reunit pentru asumarea răspunderii.