dobroge.tv

Live

Cum să învingem astenia de toamnă. Recomandările medicilor: ''Faceți plimbări cât de des se poate''

22 septembrie 2023
Redactia DTV
Publicitate

Sosirea toamneiconstituie un motiv de bucurie pentru unii, iar pentru alții, o trecere dificilă de la sezonul cald, la cel rece. Multe dintre stările provocate de aceste schimbări climatice ne pot duce cu gândul la probleme de sănătate, însă de cele mai multe ori nu este cazul să ne panicăm. Astenia de toamnă nu este o boală sau un sindrom, deoarece efectele sale dispar pe măsură ce organismul se adaptează la schimbările sezoniere, iar cel mai bun tratament este prevenția. Psihologii vin cu o serie de recomandări.

Odată cu instalarea toamnei, apar schimbările climatice, care pentru unii poate reprezenta un adevărat pericol. Astenia de toamnă reprezintă un set de simptome și efecte psihologice, care ne pot afecta în tranziția dintre vară și toamnă. Adesea subestimăm aceste semnale, însă pot avea un impact semnificativ asupra calității vieții în această perioadă. Întrebați despre acest subiect, unii constănțeni spun că nu simt această astenie.

"Nu am treabă cu astenia de toamnă, doar ce am iesit și din tură de noapte și e ok"

"Persoanele mai în vârstă, care nu mai avem activități suportăm mai ușor. Eu, cel puțin suport mai ușor și singurătatea"

"Cunosc persoane care au aceste probleme, care au dureri de cap, se simt mult mai obositi"

Astenia de toamnă se instalează ca o stare de oboseală, apatie, epuizare și apare ca rezultat al unei lipse de adaptare a organismului. În unele cazuri, specialiștii spun că pot apărea chiar și dureri musculare.

„Nu mai este lumina la fel de intensă, iar corpul fixează mai greu vitamina D în corp. Apare senzația de oboseală, organismul secretă mai puţină serotonină, care este hormonul fericirii. Încercați să prindeți lumina, poate aveți o pauză scurtă, nu rămâneți în birou. Faceți plimbări cât de des se poate, sport, pentru că sportul ne încarcă de energie”, a spus Cristina DINCU, psiholog.

“Cel mai des se produc dezechilibre fizic și mental. Persoanele care suferă vor avea dezechilibru emoțional, lipsa somnului. E bine de știut că aceste simptome ar trebui să treacă în două săptămâni. Dacă ele persist, ar trebui apelat la un specialist”, a spus Elena STAMBULI, psiholog.

Cel mai bun tratament pentru această problemă este prevenția. Medicii vin cu o serie de recomandări privind astenia de toamnă: un somn cât mai odihnitor, un regim de viață cât mai sănătos și multă mișcare în aer liber. Cei mai norocoși sunt locuitorii de la munte și de la mare, acolo unde calitatea aerului este ridicată.

Pentru constănțeni a fost găsit remediul împotriva asteniei de toamnă. Specialiștii recomandă o plimbare la malul mării, chiar și de 3-4 ori pe săptămână.

De asemenea, socializarea este un punct cheie pentru sănătatea mintală. Cu cât petrecem mai mult timp în compania celor dragi, cu atât ne vom simți mai bine fizic, dar și emoțional. Psihologii au recomandări și în ceea ce privește dieta.

„De obicei, dulcele crește serotonina, hormonul fericirii. Însă, este indicat să consumăm un dulce sănătos, pentru că suntem tentați în sezonul rece să mâncăm carbohidrați și asta duce la un exces”, a spus Elena STAMBULI, psiholog.

Este important să reținem că astenia de toamnă este, în general, o afecțiune temporară, dar corpul are nevoie de puțin timp să se alinieze noilor condiții de viață.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233