dobroge.tv

Live

O companie din județul Constanța, în topul național al exportatorilor

O companie din județul Constanța, în topul național al exportatorilor
22 septembrie 2023
Redactia DTV
Publicitate

Un raport al Institutului Național de Statistică (INS), realizat la cererea Economedia, arată că industria auto rămâne lider în ceea ce privește exporturile, la nivelul anului 2022. O singură companie din județul Constanța se regăsește în top 20 la nivel național, chiar pe locul 4, și anume Rompetrol Rafinare.

Operatorul celei mai mari rafinării din țară - Petromidia Năvodari - se situează în partea de sus a clasamentului, ca urmare a exporturilor de produse finite realizate anul trecut. Din datele furnizate oficial de companie, aflăm că „Rompetrol Rafinare a realizat exporturi în valoare de circa 1,7 miliarde de dolari. Cantitățile totale exportate de rafinăriile Petromidia, Vega și Divizia de Petrochimie a Rompetrol Rafinare s-au ridicat la aproximativ 1,8 milioane de tone.”

Interesant este faptul că Rompetrol Rafinare este unul dintre cei mai mari exportatori din România, în condițiile în care compania și-a asumat, în ultimii ani, să concentreze livrările de carburanți și alte produse petroliere, în România.

În 2022, rafinăria Petromidia Năvodari a procesat aproximativ 5,26 milioane de tone de materii prime, reușind să producă 1,41 milioane de tone de benzină și aproape 2,7 milioane de tone de motorină și combustibil special de aviație. Din cele aproape 4,1 milioane de tone de carburanți, 63% au fost directionați către piața internă”, transmitea compania la începutul anului, în raportul privind rezultatele din 2022.

De-a lungul timpului, Rompetrol Rafinare a fost un exportator important. În ultimii 16 ani, prin activitatea rafinăriilor operate de companie, dar și cu ajutorul investițiilor care au susținut randamente de producție în creștere, Rompetrol Rafinare a realizat exporturi de aproximativ 20 de miliarde de dolari, în principal în regiune.

Cum au evoluat exporturile românești

Per total, potrivit datelor furnizate de INS celor de la Economedia, exporturile totale ale României, în 2022, au însumat 91,9 miliarde de euro, în creștere cu 23% față de 2021. Din acest total, 23,4 miliarde au fost asigurate doar de primele 20 de companii aflate în top.

Dacă restrângem și mai mult aria, vedem că cele mai puternice 10 companii (Automobile Dacia, Ford Otosan România, Star Assembly, Rompetrol Rafinare, OMV Petrom, Robert Bosch, Transelectrica, Liberty Galați, Autoliv România și Michelin România), au realizat exporturi de 16,1 miliarde de dolari, adică o pondere de aproape 18% din total.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233