dobroge.tv

Live

Lansare de carte pe litoral. De la cultura populară la „fake news”, de jurnalista Anca Diana Scarlat, ne învaţă cum putem departaja adevărul de fals

13 septembrie 2023
Redactia DTV
Publicitate

Pentru a lupta împotriva știrilor false nu este suficientă avertizarea publicului în legătură cu necesitatea de a cerceta mai multe surse. Singura variantă care se poate folosi cu succes în lupta împotriva fenomenului „fake news” este o strategie care să inverseze efectele. Asta a vrut să transmită jurnalista Anca Diana Scarlat, în noua s-a carte „De la cultura populară la <>”. Lucrarea a fost lansată în cadrul Zilei Arbitrilor Tribunalului Permanent de Arbitraj Instituționalizat.

Scopul lucrării „De la cultura populară la <<fake news>>” vizează schițarea unor soluții pentru combaterea fenomenului în discuție în orice situație, recomandarea fiind analiza din perspectivă multidisciplinară, cu metode și tehnici combinate, preluate inclusiv din alte domenii de cercetare.

“Un proces prin care să putem departaja adevărul de fals. Pentru noi este cea mai mare provocare în fiecare zi, pentru noi, jurnaliștii, a fost mereu o provocare să ne dăm seama ce este adevărat și ce este fals, pentru că noi dacă percepem altfel o știre aruncată pe piață pentru a influența în primul rând presa, atunci este posibil să contribuim la un fenomen”, a spus Anca Diana SCARLAT, jurnalist și autoarea cărții.

Diana Scarlat a început să lucreze în presă în 1993. Este jurnalist, PR și asistent universitar la Universitatea Transilvania din Brașov. Spune că cercetarea pentru cartea sa a durat 30 de ani. Printre obiectivele urmărite se numără identificarea celor mai bune metode pentru eliminarea biasurilor, a „blind spots” și a „lebedelor negre” din analiza de intelligence.

“Cercetarea în cadrul doctoratului a durat trei, dar de fapt a durat 30 de ani pentru că am folosit tot ce am făcut în acești 30 de ani. Mecanismul din spatele a ceea ce numim astăzi „fake news” este același care a stat în spatele legendelor, a culturii populare, eu fiind și antropolog și sociolog, am o imagine de ansamblu asupra fenomenului și asupra situației”, a precizat Anca Diana SCARLAT, jurnalist și autoarea cărții.

Cei care vor cumpăra cartea vor afla despre „problematica fenomenului fake news”, a cenzurii, campanii media și de PR bazate pe „fake news”, propagandă, frica de „Big Brother” și efectele produse în timpul aplicării operațiunilor psihologice.”

“Cum am putea să ne dăm seama dacă este adevărat sau fals? Soluția propusă de mine este următoarea: în primul rând putem să trecem fiecare informație printr-un process de validare similar cu cel din instanța de judecată”, a mai spus Anca Diana SCARLAT, jurnalist și autoarea cărții.

Lansarea cărții a avut loc la un hotel din stațiunea Mamaia. Toți cei prezenți au plecat acasă cu un o carte cu semnătura autoarei. Lucrarea este destinată tuturor persoanelor interesate de subiect.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233