Noul an școlar începe cu probleme. În județul Constanța există unități de învățământ fără apă curentă sau cu toaletă în curte
Anul școlar începe cu probleme. Avem unități de învățământ fără autorizații de securitate la incendii, fără apă sau cu toaletă în curte. O altă problemă o reprezintă numărul de clase. Câteva sute de copii vor învăța într-o altă școală, deși părinții i-au înscris într-o instituție aproape de casă. Acestea sunt doar o parte dintre situațiile de la nivelul județului Constanța. 115.000 de elevi vor începe de luni anul școlar 2023-2024.
Reprezentanții municipalității, inspectorii școlari, pompierii de la ISU „Dobrogea” și inspectorii Direcției de Sănătate Publică au evaluat în această perioadă starea unităților de învățământ județene. Din nefericire, în secolul XXI încă mai sunt unități care nu dețin apă curentă, precum școlile din satul Lespezi și din comuna Dobromir. De asemenea, în zonele rurale, unele școli nu au reușit nici până acum să mute grupurile sanitare în incinta clădirilor.
„Începând de luni, în 532 de unități școlare, care dețin 750 de clădiri sunt așteptați 115.000 de elevi pentru noul an școlar. Din august am avut întâlniri și dialog interinstituțional, finalizat în această săptămână, prin întâlniri pe care le-am avut cu directorii unităților școlare din întreg județul”, a declarat Silviu Coşa, prefectul județului Constanța.
„Șase unități nu au autorizație de funcționare dată de Direcția de Sănătate Publică. Avem patru grădinițe și două școli. Unitățile neautorizate nu dețin apă curentă”, a declarat Cristina Schipor, director DSP Constanţa.
Și nu sunt singurele probleme pe care le-au autoritățile la început de an școlar. Mai mulți părinți sunt revoltați după ce s-au trezit că cei mici vor învăța într-o altă unitate de învățământ. De pildă, peste 100 de copii care au fost înscriși la Școala Gimnazială nr. 39 vor merge la ore la Școala Gimnazială cu nr. 31. Și asta pentru că, la prima instituție nu există suficiente locuri pentru toți cei care s-au înscris. În această situație, sunt mai multe școli constănțene.
„O unitate de învățământ are o anumită capacitate instituțională și aceasta, în mod evident, nu poate fi depășită. Dacă luăm exemplul Școlii nr. 39, avem trei săli pe care le are la dispoziție unitatea de învățământ și opt formațiuni de studiu care s-au creat”, a declarat prof. Sorin Mihai, inspector șef ISJ Constanța.
În acest moment sunt 15 unități de învățământ în curs de reabilitare. De asemenea, toate școlile, grădinițele și liceele vor fi păzite de polițiști. Pentru a nu exista blocaje în circulația rutieră, săptămâna viitoare, zonele des circulate din municipiu vor fi dirijate.
„Colegii mei în ultimul an de învățământ au desfășurat 84 de activități de control la nivelul acestor obiective, dintre care 35 au fost la clădiri care nu aveau autorizație de securitate la incendiu”, a declarat col. Cristian Mihail Amarandei, șeful ISU „Dobrogea”.
„În perioada următoare, respectiv deschiderea anului pre-universitar, dispozitivele de ordine și siguranță publică vor asigura o prezență activă și la vederea polițiștilor în zona adiacentă unităților de învățământ pre-universitar, inclusiv prin stabilirea unor intervale de timp pentru staționare și zonele intens circulate pentru a asigura o fluență a traficului”, a declarat cms. șef de poliție Nicolae Simion, adjunct al șefului IPJ Constanța.
Pe 11 septembrie, cei 115 mii de elevi se vor reîntoarce în bănci. În cazul elevilor relocați, autoritățile au spus că vor rezolva în cel mai scurt timp problemele.