dobroge.tv

Live

Mai multe școli și licee din județul Constanța nu dețin autorizație de securitate la incendiu

08 septembrie 2023
Publicitate

Înainte de începerea anului școlar, pompierii constănțeni au verificat starea tuturor unităților de învățământ din județ. Din cele 750 de clădiri destinate studiului preuniversitar, doar 70 dețin autorizație de incendiu. Restul, fie nu se supun autorizației ori nu a fost emis avizul. Directorii liceelor spun că fiecare clasă este echipată cu stingător, iar exercițiile de instruire în cazul unui incendiu se fac anual.

Ne mai desparte un singur weekend de începerea anului școlar 2023-2024. Autoritățile ISU „Dobrogea” ne asigură că riscul unui incendiu în școlile și liceele din județ este redus. Cu toate acestea, din cele 750 de unități școlare, doar 70 dintre clădiri dețin autorizații de securitate în cazul unui incendiu.

Din cele 750 de clădiri destinate învățământului, aflate în evidență, 70 dețin autorizație de securitate la incendiu, 553 nu se supun autorizării, iar pentru 157 nu s-a emis actul amintit anterior”, a declarat lt. Anamaria Stoica, purtător de cuvânt ISU „Dobrogea”.

Liceul nostru are aviz de securitate la incendiu, obținut cu ceva ani în urmă și pentru autorizația sanitară o deținem, dar ni s-a recomandat să facem niște îmbunătățiri, în sensul că ne-ar mai trebui niște grupuri sanitare pentru care am demarat în timpul vacanței procedura. Fiecare sală de clasă și pentru fiecare spațiu, birou, sală de sport, chiar și pe hol avem câte un stingător”, a declarat prof. Claudia Nițu, director Liceul Energetic Constanța.

Prevenția și instruirea elevilor, dar și a cadrelor didactice este mai mult decât necesară. Directorii unităților de învățământ ne asigură că aceste exerciții de pregătire în cazul unui incendiu se desfășoară de minimum două ori pe an.

La începutul fiecărui an se face instruirea elevilor și a profesorilor pentru utilizarea echipamentelor și în plus, în timpul anului se fac exerciții de simulare pentru incendiu, pentru cutremure și pentru alte situații de urgență”, a mai declarat prof. Claudia Nițu, director Liceul Energetic Constanța.

Reprezentații părinților și ai elevilor sunt liniștiți și spun că nu cred că există riscuri. Ba mai mult, cel puțin în municipiul Constanța, o mare parte dintre unitățile de învățământ sunt dotate cu toate echipamentele necesare în caz de incendiu. De asemenea, și pe holurile școlilor sau liceelor există semne pentru evacuare în siguranță a copiilor și a profesorilor.

Problema siguranței în unitățile de învățământ este mai veche din păcate. Proprietarii unităților școlare, autoritățile locale au promis de-a lungul timpului și ne tot asigură că vor face toate cele necesare pe rând. Consider că un minim necesar este asigurat chiar și din punct de vedere al pazei la momentul acesta, în județul Constanța”, a declarat Dan Cernat, președinte Comitetul Județean al Părinților.

Există în continuare școli care nu sunt pregătite din punct de vedere al siguranței, există școli care nu au autorizație ISU, care nu au suficiente ieșiri în caz de incendiu, care au risc seismic ridicat. Nu toate școlile sunt sigure pentru elevi, atât din punct de vedere al resursei umane, cât și al pazei și din perspectiva infrastructurii”, a declarat Ariana Dudună, președinte Asociația Elevilor Constanța.

Luni, elevii din toată țara se vor întoarce din nou în bănci.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233