dobroge.tv

Live

Radare de ultimă generație, pentru supravegherea traficului maritim. Două dintre ele au fost montate pe clădirea Autorității Navale Române

08 septembrie 2023
Publicitate

Radare de ultimă generație, pentru supravegherea traficului maritim. Acestea vor monitoriza traficul pe o rază de 12 mile. Două dintre ele au fost montate pe clădirea Autorității Navale Române, din Portul Constanța. Un altul a fost instalat la Midia, iar în zilele următoare și zona Agigea va dispune de un echipament de același tip. România îşi întăreşte astfel supravegherea navală pe o rază de 30 de kilometri în larg, putând detecta orice navă suspecta, indiferent de mărimea ei.

Traficul naval este supravegheat permanent din clădirea Port Control, iar pe ecranele operatorilor fiecare obiect care pluteşte apare clar şi figurat distinct. Toate navele sunt dirijate, identificate şi interogate. Însă, unele echipamente sunt vechi așa că au fost înlocuite.

„Putem vedea cu aceste radare două ambarcațiuni una lângă alta. Dacă în prezent, imaginea este relativ neclară și trebuie să solicităm asistență colegilor de la Garda de Coastă ca să putem identifica anumite ambarcațiuni, pentru anumite zone unde avem intrări-ieșiri în porturi. De aceea ne interesează Midia, Constanța și zona Mangalia. Zona Mangalia având un trafic oricum mult mai redus față de aceste două porturi. Dar vom putea vedea mult mai bine navele din zonă”, a declarat Cosmin Dumitrache, director Autoritatea Navală Română.

Traficul maritim din porturile noastre a crescut și datorită războiului din Ucraina.

„În trecut, dacă aveam în rada Portului Constantă undeva 10-15 nave în rada exterioară a Portului, în momentul de fată avem 48 de nave în rada exterioară plus cinci nave în rada interioară”, a mai declarat Cosmin Dumitrache, director Autoritatea Navală Română.

Noul sistem de radare integrează şi comunicaţii radio la mare distanţă în toate porturile maritime şi fluviale de la Constanța şi până la Gura Portiţei, Sulina şi Sf. Gheorghe. Acestea permit permite detecția și urmărirea navelor pe o raza de cel puțin 12 mile marine.

Orice ţintă suspecta va putea fi vizualizată. În cazul în care detectează pe radar o navă care nu are transponderul pornit, asta înseamnă că nava respectivă prezintă un anumit grad de risc şi atunci sunt alertate Garda de Coastă şi celelalte structuri specializate”, a declarat Silviu Apostol, manager de proiect.

De asemenea, și imaginea pe care o transmit aceste radare sunt extrem de clare. De asemenea, cu ajutorul lor pot fi preluate și apelurile celor care se află în primejdie. Mai mult, sistemul de supraveghere va putea fi folosit şi-n caz de naufragiu. Astfel, Centrul de Căutare şi Salvare îşi va dirija mult mai eficient echipele de intervenţie, pe mare.

„Noul sistem completează sau mai bine zis înlocuieşte fostul sistem care era coordonat de Radio Coastă, Radio Coastă care nu mai există şi atribuţiunile vor fi preluate sau deja le-am preluat deja, automat”, a declarat Adrian Alexe, Centrul Maritim de Căutare şi Salvare.

Echipamentele au fost achiziționate prin proiectul „Sistem de informare și management al traficului maritim costier RO-VTMIS”. Valoarea totală a proiectului este de 650.000 de euro, bani europeni nerambursabili.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233