dobroge.tv

Live

Dorada ar putea fi crescută în Marea Neagră. Toate cele 200 de exemplare aduse în bazinele Institutului de Cercetări Marine din Constanța au supraviețuit

07 septembrie 2023
Publicitate

Experiment reușit la Institutul de Cercetări Marine din Constanța. Biologii au adaptat cu succes dorada pentru a fi crescută în Marea Neagră. Toate cele 200 de exemplare aduse în primăvară din Marea Mediterană au supraviețuit în bazinele experimentale și cântăresc deja peste 100 de grame. Reușita le dă speranțe biologilor marini care se gândesc acum să adapteze în apa Mării Negre stridii japoneze și americane și chiar creveți de mari dimensiuni.

În urmă cu șase luni au fost aduse în bazinele Institutului de Cercetări Marine din Constanța mai multe exemplare de doradă. Acestea nu cântăreau mai mult de șapte grame, însă ritmul lor de creștere a fost unul excelent, susțin cercetătorii. Principala provocare a fost adaptarea la salinitatea Mării Negre.

„În fiecare zi testăm parametrii esențiali, care ne arată calitatea mediului în care creștem peștișorii. Cele mai importante sunt oxigenul dizolvat și ph-ul, ph-ul ne arată dacă apa trebuie primenită mai des, iar oxigenul dizolvat este esențial pentru calitatea peștelui cultivat”, a declarat Victor Niță, biolog.

„Există ferme, crescătorii, care pot să livreze puiet, noi specificăm că ar fi ideal să nu se plece de la dimensiunea aceea mică așa cum i-am adus noi, ideal ar fi să se plece exact de la dimensiunea aceasta, cam de la 100 de grame”, a declarat Magda Nenciu, biolog.

Toate exemplarele au supraviețuit, semn că adaptarea a fost un real succes.

„Dacă sunt introduși la începutul sezonului cald la această greutate, până se răcește apa, cu siguranță ajung la dimensiunea comercială și pot fi recoltați pentru a putea ajunge pe mesele din restaurantele noastre”, a mai declarat Magda Nenciu, biolog.

Reușita le dă speranțe cercetătorilor care vor acum să încerce și adaptarea altor specii.

„Anul următor urmează bibanul de mare adus tot din Mediterană, vom testa și specii de stridie japoneză și americană și poate și creveți. Există creveți în Marea Neagră dar ne interesează specii mai mari, mai bine comercializabile”, a mai declarat Victor Niță, biolog.

Veștile au ajuns și la pescari, care susțin însă că deocamdată nu există norme de aplicare în privința concesionării luciului de apă pe Marea Neagră pentru înființarea de ferme piscicole.

„Orice pește dacă putem să îl creștem în Marea Neagră prin ferme de acvacultură, pentru pescari și români este un beneficiu, dar prima dată trebuie să rezolvăm problema concesiunii Mării Negre din partea Direcției Apelor Române, să avem voie să facem și să înființăm aceste ferme”, a declarat Laurențiu Mirea, președinte Federaţia Organizaţiilor de Pescari de la Marea Neagră.

Până când vom vedea dorada de Marea Neagră în farfurie, rămână să consumăm tot pește de import. Un kilogram se vinde în cherhanale cu prețuri cuprinse între 30 și 40 de lei, iar în restaurantele de profil, o porție de doradă friptă direct pe plită costă între 40 și 60 de lei în funcție de gramaj.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233