Delfinii ucraineni nu mai susțin spectacole. Turiştii sunt dezamăgiţi: ''Este o diferență sesizabilă pentru un om de rând care vine să vadă un spectacol''
Kiki, Maya, Marusia și Veterok nu vor mai susține spectacole. Contractul dintre cele două părți a încetat. Ucrainenii au primit o notificare pentru relocarea mamiferelor. Cei patru delfini au ajuns la Constanța anul trecut în mai, în baza unui contract de salvare. Documentul a fost modificat între timp într-un contract de colaborare care face acum obiectul unei anchete.
Ni-Ni și Chen Chen au rămas singurele vedete de la Delfinariul din Constanța. Cei care vor veni la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii vor asista la spectacolele oferite doar de cele două mamifere. Ceilalți patru delfini, Mariușa, Veterov, Kiki și Maia, stau acum mai mult pe margine și execută doar exerciții de bază. Nici cei trei lei de mare găzduiți la noi din calea războiului nu mai bucură publicul cu reprezentații.
“Trebuie să și lucreze câte puțin, dar demonstrația este susținută într-adevăr de cei doi delfini ai Complexuluui Muzeal de Științe ale Naturii, Chen Chen și Ni Ni, ceilalți fiind găzduiți de noi în același bazin pentru că este vorba de socializare, de lucru, lucrează mult mai puțin decât anul trecut”, a spus Angelica CURLIȘCĂ, șefa secției Delfinariu.
Contractul încheiat între cele două părți a expirat, susține conducerea complexului. Acesta este și motivul pentru care dresorii ucraineni ar fi refuzat să mai participle la spectacole cu mamiferele din țara vecină. Contractul de salvarea a delfinilor din Harkov este acum verificat de autorități.
“Delfinii ucraineni nu mai fac spectacole pentru că a fost un contract care a încetat de drept. Partenerului i s-a transmis o notificare de relocare în condiții de siguranță. Nu pot să vă spun în ce constă ancheta, pot să vă spun că este o anchetă a organelor cu competențe penale, am predate documentele care ne-au fost solicitate”, a spus Ionuț NACHE, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța.
Dezamăgiți sunt și spectatorii. Reprezentații delfinilor din Ucraina au fost primit cu mult entuziasm de turiști și constănțeni. Iar la finalul spectacolele, mamiferele erau mereu răsplătite cu ropote de aplauze care durau minute în șir.
“Este o diferență sesizabilă pentru un om de rând care vine să vadă un spectacol”
“Ne pare rău pentru aceste lucruri interzise care nu ne ajută pe noi cu nimic poate nici pe ei”
Încă de anul trecut, spectacolele susținute de delfinii ucraineni împreună cu cei români au fost un real succes. Și pentru că biletele se epuizau repede, în special în weekend-uri, reprezentațiile au fost mai mereu suplimentate. Prețul unui bilet costă în timpul verii 60 de lei, în timp ce în extrasezon, scade la jumătate. Conducerea Delfinariului i-a înștiințat pe partenerii ucraineni cu privire la relocarea delfinilor și leilor de mare. Până la găsirea unui nou bazin, mamiferele rămân la Constnța, însă, pe cheltuiala vecinilor.