Cine este Mădălina Vlangăr, noul şef interimar la IPJ Constanţa. Predoiu: Bătălia cu criminalitatea a fost pierdută la Constanţa, în ultimii zece ani
Comisarul-şef Mădălina Vlangăr a fost numită șef interimar al Inspectoratului de Poliție al județului Constanța. Fostul şef, Constantin Glugă, a demisionat din funcție în urma gravelor nereguli descoperite de corpul de control al ministrului de Interne, după accidentului mortal provocat de un șofer drogat la 2 Mai.
Ministrul Afacerilor Interne Cătălin Predoiu a declarat luni că în Constanţa bătălia cu criminalitatea a fost pierdută în ultimii 5-10 ani şi că va reorganiza IPJ Constanţa. Până la finalizarea acestui proces, va exista o conducere interimară. Predoiu a declarat că noua structură din cadrul IPJ Constanţa va fi condusă de Mădălina Vlangăr.
“O nouă echipă managerială va gestiona activitatea curentă şi va fi condusă de doamna comisar şef Mădălina Vlangăr, actual director la Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională, ofiţer cu experienţă în cooperarea poliţienească internaţională, care a ocupat inclusiv poziţii de ataşat de afaceri interne, fost şef de brigadă de combatere a criminalităţii”, a transmis Predoiu.
Cine este Mădălina-Sorina Vlangăr
Mădălina-Sorina Vlangăr, comisar–șef, a ocupat funcția de atașat de afaceri interne în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Este ofițer de carieră, posedă o experiență internațională solidă și numeroase distincții internaționale, obținute ca urmare a activității desfășurate, scrie antena3.ro.
În perioada 2006-2008, a fost ofițer specialist la Centrul ONU de Operațiuni Comune din Dili (Timorul de Est), iar între 2010-2011, a fost consilier principal la Misiunea OSCE în Kosovo. Ulterior, în perioada 2011-2017, a deținut funcția de atașat de afaceri interne în Regatul Spaniei (consilier diplomatic I).
De asemenea, Mădălina Vlangăr are o experiență importantă, dobândită în activitatea de combatere a criminalității organizate, ocupând de–a lungul carierei sale diferite poziții, atât în organizații la nivel european, cât și în structuri cu atribuții pe această zonă de activitate la nivel național (Șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Suceava, ofițer specialist în cadrul IGPR- Direcția Generală de Combatere a Criminalității Organizate).
Predoiu a precizat că se impune o resetare a structurilor din cadrul MAI
“În opinia mea, se impune o resetare completă a întregului aparat de aplicare a legii din structurile MAI, dar şi a structurii Ministerul Afacerilor Interne ca atare. Voi începe această resetare nu prin strategii şi teorii, ci prin măsuri concrete aplicate în teren, de la bază, din stradă, acolo unde cetăţeanul trebuie să fie protejat. O voi începe din judeţul Constanţa şi o voi extinde treptat în toată ţara. Judeţul Constanţa, alături de Bucureşti, este unul dintre cele mai dificile comunităţi din punct de vedere al aplicării legii şi al provocărilor implicate de fenomenul criminologic. Găsim în judeţul Constanţa toate formele de criminalitate: criminalitate în gulere albe, evaziune fiscală, contrabandă, trafic de persoane, droguri, arme, crimă organizată. Cauzele pentru care s-a ajuns aici sunt vechi şi nu ţin exclusiv de insuficienta capacitate de reacţie a poliţiei, ci şi de precaritatea educaţiei civice, de condiţii socio-economice dificile pentru unele micro-comunităţi, complicităţi politice istorice, despre care presa a scris frecvent, clemenţa justiţiei, despre care presa a scris frecvent. Dar eu mă voi ocupa acum doar de ceea ce am în competenţă, respectiv Poliţia”, a declarat ministrul Afacerilor Interne.
"Bătălia cu criminalitatea a fost pierdută la Constanţa, în ultimii zece ani"
“Cert este că la momentul la care vorbim, în Constanţa, bătălia cu criminalitatea a fost pierdută în ultimii cinci, zece ani, cel puţin din punctul meu de vedere, şi voi reorganiza acum condiţiile pentru a lansa din nou această bătălie într-un format şi cu o echipare care să fie adaptate inamicului din teren”, a completat Predoiu.
El a mai anunţat reorganizarea IPJ Constanţa, astfel încât să fie regândită şi adaptată fenomenului infracţional din judeţ.
“Reorganizarea de sus şi până jos a IPJ Constanţa. Întreaga structură organizatorică va fi regândită şi adaptată amplorii fenomenului infracţional specific acestui judeţ şi o nouă echipă managerială de tranziţie va asigura operarea sistemului până când noua organizare va intra în funcţiune. Practic desfiinţez inspectoratul şi îl vom reclădi într-o nouă organizare managerială şi funcţională, adaptată la realitatea infracţională din teren. Pentru a avea o şansă în lupta cu criminalitatea, aceşti oameni care zi de zi se luptă cu ea trebuie puşi într-un context organizatoric complet diferit, echipaţi corespunzător, inclusiv cu mijloace logistice. Această nouă structură operaţională va fi rezultatul unei gândiri colective cu cei mai buni specialişti de care dispunem în ţară în materie de combatere a criminalităţii, dar voi solicita şi un aport extern de expertiză de la ţări partenere, strategi, experţi în structuri de forţă care combat criminalitatea”, a mai explicat Predoiu.
El a precizat că noua organigramă a IPJ Constanţa va fi adoptată în cel mult 45 de zile.