Șeful Poliției Județene Constanța a demisionat. Cătălin Predoiu: „Noul IPJ Constanța va fi un proiect pilot care va oferi drept model pentru celelalte inspectorate”
Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a prezentat luni, 28 august, raportul Corpului de control după tragedia de la 2 Mai în urma căreia doi tineri și-au pierdut viața după ce au fost spulberați de un șofer drogat. De asemenea, ministrul a menționat că șeful Poliției Județene Contanța, Adrian Glugă, și-a dat astăzi demisia. Predoiu a transmis că se va ocupa de reorganizarea IPJ Constanța, care va fi „un proiect pilor care va oferi drept model pentru celelalte inspectorate din țară”.
„Voi prezenta constatările faptice asupra evenimentului, așa cum le-a reținut raportul Corpului de Control:
La data de 18 august, ora 21.40, făptuitorul aflat la volanul unui autoturism a fost oprit în trafic în municipiul Constanța de către un comisar șef de poliție, șeful Serviciului Rutier. La acest moment au fost încălcate norme pentru că trebuia aplicată sancțiunea contravențională pentru lipsa semnului distinctiv de începător a conducătorului auto, având în vedere că șoferul avea o vechimă mai mică de un an de la dobândirea permisului. De asemenea au fost încălcate și prevederile care dispuneau ridicarea plăcuțelor de înmatriculare ale autoturismului.
La data de 19 august la 00.40 s-a recepționat un apel la 112 în care se făceau mențiuni cu privire la modalitatea neobișnuită în care era condus autoturismul. Din două declarații a reieșit că mențiunile au fost legate de presupusă conducere sub influența băuturilor alcoolice dar și de droguri. Apelul a fost gestionat de operatorul 112 Constanța, un agent șef de poliție și de Dispecerul Poliției Mangalia. Au fost încălcate proceduri de sistem (...) După preluarea apelului de urgență nu au transmis datele suplimentare echipajelor din dispozitiv a datelor obținute de la apelant, nu au completat toate câmpurile fișei de caz 112 și nici datele necesare privind soluționarea evenimentului. Nu au raportat evenimentul conducerii.
La data de 19 august, ora 02.35 a fost depistat în trafic de un agent de poliție, un plutonier și o patrulă au depistat autoturismul. La acest moment, agentul de poliție a încălcat prevederi legale pentru că nu a ridicat plăcuțele de înmatriculare. Nu a pornit imediat bodycamera, aceasta fiind pornită când s-a efectuat testul de alcoolemie.
În situația în care șoferul nu a putut fi testat pentru dorguri, era obligat să îl conducă la o unitate medicală pentru prelevarea de probe biologice.
Un agent și un plutonier au efectuat și controlul autoturismului. În portiera stângă a fost găsită o țigară artizanală parțial consumată, cu miros de canabis și blister de bromazepam cu patru comprimate. Au fost încălcate prevederile pentru că nu au fost conduși la secție și ceilalți însoțitori din mașină.
În jurul orei 03.00 agentul a solicitat sprijin pentru testarea pentru alcoolemie. Rezultatul a fost negativ. S-a cerut sprijin dispecerului Mangalia ajutor pentru drugtest, dar a comunicat că nu are un polițist desemnat pentru acest lucru. Nu a fost informată conducerea Poliției Mangalia și nu a cerut sprijin pentru testarea drugtest. Activitățile procedurile s-au încheiat în jurul orelor 4.30. Făptuitorul a părăsit sediul poliției.
La ora 5.21 a fost recepționat la 112 apelul prin care s-a semnalat accidentul rutier.
La 5.30 a fost depistat în trafic făptuitorul. Acesta a fost testat, rezultat pozitiv la cocaină, amfetamină și metamfetamină. A fost condus pentru prelevarea de probe biologice și a fost deschis dosar penal pentru ucidere din culpă”, a precizat ministrul de Interne.
Concluziile raportului:
Modul de intervenție a fost caracterizat de o serie de încălcări ale normelor pe fondul pregătirii profesionale precare, a lipsei de experiență ori nerespectării cu bună știință a obligațiilor legale.
Lipsa unei baze de date la nivelul MAI privind polițele RCA nu a fost de natură să împiedice măsurile legale.
S-au stabilit carențe în actul managerial la nivelul tuturor palierelor ierarhice.
Nerespectarea prevederilor legale privind deținerea ilegală de substanțe psihoactive.
Comisia de control s-a sesizat din oficiu privind comiterea unor infracțiuni de abuz în serviciu. Sesizare înaintată la Parchetul de lângă Tribunalul Constanța.
Propuneri și măsuri:
1. declanșarea cercetării prealabile pentru neglijență în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu față de inspectorul șef de poliție județeană Constanța.
2. se va analiza declanșarea cercetărilor pentru neglijență în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu pentru mai mulți lucrători de poliție: șeful adjunct al IPJ Constanța, Șeful Serviciului Rutier din IPJ Constanța, șeful Poliției Mangalia, operator 112 în cadrul centrului operațional IPJ Constanța
3. revizuirea unei dispoziții IGSU privind planificarea
4. elaborarea planului de activități a IPJ Constanța
5. actualizarea unor planuri operaționale
6. identificarea riscurilor aferente activității realizate de toate structurile IPJ Constanța
„Raportul surprinde la modul general și capacitatea redusă de adaptare a forțelor de poliție la noi provocări în dezvoltare în ceea ce privește tarficul de droguri în județul Constanța (...) Am analizat raportul într-o primă etapă. O parte din concluziile raportului le găsesc perfect argumentate și întemeiate. Unele sunt argumentate redus”, mai transmite ministrul.
Predoiu a menționat că se vor sesiza comisiile de disciplină de la nivelul IGPR pentru a cerceta cauzele disciplinare propuse de raport precum și trimiterea acestui raport la Parchet. De asemenea, ministrul a precizat că inspectorul șef Constantin Adrian Glugă, șeful IPJ Constanta și-a înaintat astăzi raportul de eliberare din funcție.
„Se impune o resetare a structurilor MAI, prin măsuri concrete. Voi începe din județul Constanța și o voi extinde treptat în toată țara. Județul Constanța alături de București e unul dintre cele mai dificile din punct de vedere criminologic. Găsim în județul Constanța toate formele de criminalitate. Cauzele pentru care s-a ajuns aici sunt vechi (...) În Constanța, bătălia cu criminalitatea a fost pierdută în ultimii 50 de ani. Desființez Inspectoratul și îl voi reclădi într-o nouă realitatea organizațională și managerială adaptată”, a mai declarat Cătălin Predoiu.
Ministul a declarat că va reorganiza IPJ Constanța, iar întreaga structură organizatorică va fi regândită și adaptată amplorii fenomenului infracțional specific acestui județ. „Practic, desființez Inspectoratul ți în vom reclădi într-o nouă organizare adaptată la realitatea infracțională din teren”, a spus ministrul
Această nouă structură operațională va fi gândită cu cei mai buni specialiști în domeniul crimei organizate, inclusiv cu experți străini. Ministrul menționând că noua organigramă a IPJ Constanța va fi adoptată prin ordin de ministru cel târziu la 15 octombrie.
„Noul IPJ Constanța va fi un proiect pilot care va servi drept model de orientare pentru restructurarea unităților teritoriale ale Poliției Române. În perioada de tranzișie, o nouă echipă managerială va gestiona activitatea curentă și va fi condusă de doamna comisar șef Mădălina Vlangăr”, a mai declarat Cătălin Predoiu.
Sursă foto: Ministerul Afacerilor Interne