dobroge.tv

Live

Trafic aerian record pe aeroporturile din țară: aproape 14 milioane de pasageri, în primele șapte luni ale anului

24 august 2023
Redactia DTV
Publicitate

Trafic aerian record pe aeroporturile din țară: aproximativ 14 milioane de pasageri în primele 7 luni ale anului. Creșterea este uriașă, de 23 de procente față de aceeași perioadă a anului trecut. Însă odată cu fluxul sporit de pasageri apar și problemele: tot mai multe întârzieri de aeronave, bilete de călătorie din ce în ce mai scumpe și aglomerații pe fluxul de plecări.

Cel mai mare trafic aerian, în primul semestru al anului 2023, a fost înregistrat pe aeroportul „Henri Coandă” din București (8 milioane de pasageri), iar la polul opus se află aeroportul „Delta Dunării” din Tulcea, cu doar 214 pasageri înregistrați.

„Per total considerăm că vom depăși anul 2019. Din păcate, avem o ușoară scădere pentru traficul intern”, a declarat David Ciceo, președintele Asociației Aeroporturilor din România.

Cozile mari în aeroporturi și zborurile întârziate sau anulate sunt cele mai frecvente cauze ce fac să sufere transporturile aeriene. La acestea se adaugă și grevele salariaților din companiile aeriene. Situația din România nu este singulară, însă este rezultatul unui șir de evenimente produse la nivel european, care includ lipsa de personal și revenirea traficului la nivelul dinaintea pandemiei.

Biletele de avion au crescut foarte mult în acest an, așa cum au crescut și tarifele pentru cazare în multe dintre destinațiile externe și, desigur, și în România”, a declarat Corina Martin, agent de turism.

Turismul este primul care suferă, când avioanele sunt perturbate în fiecare zi. În mijlocul verii, 1 din 4 zboruri a fost afectat de întârzieri sau anulări. Pe litoralul românesc, aeroportul din Kogălniceanu a înregistrat peste 63.000 de pasageri - de două ori mai puțini față de alți ani. La polul opus, cea mai mare creștere de trafic o are Iași, capitala Moldovei.

După cum bine știți, Oradea și Suceava au fost anulate din lipsă de pasageri. Avem chartere de Tel Aviv și de Antalya”, a declarat Bogdan Artagea, director Aeroport Mihail Kogălniceanu.

Deja în luna august a anului acestuia sărbătorim două milioane de pasageri în ultimele 12 luni, ceea ce arată că undeva spre sfârșitul anului vom avea o estimare de 2.2-2.3 milioane de pasageri, ceea ce este enorm de mult pentru infrastructura pe care o avem”, a declarat Romeo Vatră, director Aeroport Iași.

Lipsa piloților sau însoțitorilor de zbor, face dificilă menținerea orarului de zbor pentru avioane. Pasagerii trebuie să aștepte mai mult ca să urce în avion și să plece, în acest fel apar întârzierile și anulările. Lipsa de lucrători se resimte și la sol, unde ar fi nevoie de un număr mai mare de oameni care să opereze check-in-ul, îmbarcarea în avioane și care să se ocupe de manipularea bagajelor. Autoritățile caută soluții ca să rezolve și problema controlorilor de zbor, tot mai puțini. Pe aeroportul din Brașov a fost instalat un Turn Virtual de control, ceea ce înseamnă că este controlat de la distanță, de controlorii de zbor din Arad.

Este extrem de important o astfel de procedură, de a avea turn virtual pe toate aeroporturile din România pentru faptul că se ajunge la o eficiență destul de mare, la costuri mult diminuate și la o siguranță a dirijării traficului aerian pe măsură”, a declarat Adrian Vestea, ministrul Dezvoltării.

Constanța anunță că vrea ca să aducă pe aeroport zboruri internaționale pentru Grecia și pentru Tunisia.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233